ФОТОКОНКУРС ЗА КОРИЦА. ДЕТЕ НА БРОЯ: ИВАН

Представяме ви Иван. Той е на 1 год. и 1 мес., от София, и е победител в конкурса за корица на списание „Здраво дете“ (брой зима, 2018 г.). Срещнахме се с родителите му, за да си поговорим как се грижат за него, с какви трудности се сблъскват и как му помагат да разгърне своя потенциал.

Иван е с дрехи Mayoral от магазини Amigo.

Фотограф: Лиляна Дворянова

Раждане

Бременността и раждането ми преминаха прекрасно. По медицински причини родих Иван чрез цезарово сечение, въпреки огромното ми желание това да се случи по естествен път. Благодаря на д-р Валери Нецов, началник на АГ отделението на УМБАЛ „Софиямед“, на д-р Жана Станева, началник на Неонатологията, и на целия екип за невероятното отношение, грижа, топлина и професионализъм. Иван се роди два дни преди термина – изключително спокоен, с невероятно дълги мигли като баща си и с руса коса… Така посрещнахме втората годишнина от сватбата ни – в болницата и с най-хубавия подарък на света.

Хранене

Имах огромно желание да кърмя. Радвам се, че стремежът ми съвпадна и с практиката на болницата за стимулиране на кърменето чрез ранно поставяне на гърда. Закърмих Иван още на първия час след раждането му. Като всяка майка, която се притеснява дали бебето й получава достатъчно хранителни вещества, съм го дохранвала и с адаптирана формула, тъй като имаше и лек физиологичен рефлукс. Кърмих го до 7-ия месец, когато той сам се отби. Захраних го на 5-месечна възраст с пюре от батат, а след това и с други зеленчукови пюрета, после с месо, жълтък, безглутенови каши и т.н. Стремим се Иван да се храни здравословно, в основата на дневното му меню са зеленчуците, плодовете, месото, рибата, млечните произведения и варива като елда, червена леща, овесени, ечемичени ядки и др. Предлагам му и макарони от лимец и елда, кус-кус и др., а между храненията – пресен плод, плодов сок, солетки или бисквита. Основно аз приготвям храната му, но често се доверявам и на детската кухня, тъй като балансираното хранене за мен е разнообразното хранене.

Дневен режим

Ние сме щастливци, защото някак си естествено успяхме да изградим режим на Иван още след първия месец. Почти не сме имали безсънна нощ от раждането му до момента. Сутрин се събужда около 7 ч., правим хигиенния тоалет, през зимните месеци задължително му давам капка витамин Д и правя промивка на нослето с физиологичен разтвор, давам му резенче плод и докъм 8:30 ч. си играем. Следват закуска и сядане на гърне, после разходка – за съжаление, през зимните дни тя е много кратка, около 30-60 мин. на обяд. Ако температурата е под -5°С не правим разходки, освен, ако не се наложи да излезем, но задължително проветрявам вкъщи. Към 13 ч. Иван обядва и след 14 ч. заспива за няколко часа. Следва следобедна закуска, ако времето го позволява – разходка, образователни игри, песни, баня в 19:30 ч., вечеря към 20:30 ч. и лягане.

Здраве

За наша радост Иван е здраво дете. До момента сме се сблъсквали единствено с хремата. По препоръка и на личния ни педиатър не е приемал имуностимулатори и допълнително витамини. Даваме му повече плодове и зеленчуци и задължително дневно по 1 капка витамин Д.

Развитие

Иван е изключително активно и любознателно дете. Имаше огромно желание да стъпва на крака още на 7 мес. Тогава и след консултация с ортопед му купихме проходилка. Първите си изцяло самостоятелни стъпки направи на 11 мес., като малко по малко започна плахи опити за прохождане. Сега вече е доста по-уверен и вече ходи по-стабилно.

Той е нетърпеливо дете, като повечето представители на зодия скорпион, и на този етап четенето на книжки не представлява никакъв интерес за него, но му харесва много да ги разлиства. Най-много обича да е във вода – в банята, в коритито, в басейн, да се люлее на люлки или да се качва по пързалка…

Ваксини

Поставили сме без никакво закъснение всички ваксини от задължителния имунизационен календар, имунизирахме го и срещу ротавирусна инфекция, планираме да поставим и ваксина срещу хепатит А. До този момент Иван винаги ги е понасял добре, никога не е имал някаква нежелана реакция или дори дискомфорт. Апелирам всички родители да имунизират децата си и категорично съм против „модата“ за неваксиниране.  

Моят любим педиатър

Ние сме щастливи родители и можем да разчитаме на цели двама педиатъра! Единият е така да се каже официалният ни педиатър – д-р Янка Сакарова, невероятен професионалнист, с когото винаги е удоволствие да общувам, имам й огромно доверие, винаги ни изслушва и отговаря на всичките ни въпроси. Вторият ни педиатър, д-р Надежда Римпова, е още по-ценен и обичан от нас, защото е моя сестра и леля на Иван – естествено, тя винаги е насреща да „изслуша“ всяко оплакване на племеника си и да ни успокои, когато имаме някакви притеснения.