На урок по класически балет

Ако искате да подарите на детето си уроци по танц, музика, ритъм, изящество, поезия, може да го запишете на класически балет. А ако това е било и вашата детска мечта, не е късно да я реализирате. Има школи за балет както за деца, така и за възрастни. Маша Илиева, ръководител на Балетна школа „Маша Илиева“, със сигурност ще ви вдъхнови да дадете възможност на детето си, а и на себе си да се запознаете с този вид изкуство.

Много момиченца мечтаят да бъдат балерини. Лесно ли се става балерина?

Разбира се, че не! Както във всяка професия, така и в балета, за да се научиш да танцуваш красиво, се изисква много време, през което трябва да се усвоят различни движения. Ежедневният труд е неизбежен, ето защо не всички, които обичат балета, постигат мечтата си да танцуват на голяма сцена.

Всяко ли дете може да бъде записано на балет или е необходимо да има определени дадености?

Абсолютно всяко дете може да се запише на балет, стига да няма медицинска забрана.

На каква възраст е желателно да започнат първите уроци по балет?

Още от ранна детска възраст може да се започнат уроци, но те включват по-елементарни движения. Изискването е децата да са навършили 3 години.

Балетът само за момиченца ли е подходящ или и за момчета?

Еднакво подходящ е и за двата пола. За момичетата е важно, че придобиват грация, красива фигура и походка. При момчетата балетът развива ловкост, атлетична мускулатура и сила в ръцете. И в двата случая балетът повишава координацията, развива музикалните способности.

Как протичат уроците по балет – в група, индивидуално, какви са упражненията?

За предпочитане са груповите занимания. Така се появява състезателният елемент, децата стават обективни, по-лесно разбират изискванията на педагога, гледайки се едно друго. В началото упражненията са за обща физическа подготовка, като постепенно се усложняват, за да могат впоследствие да се изпълняват сложни фигури по време на танц. Индивидуални занимания се препоръчват в по-голяма възраст с цел повишаване на квалификацията, подготовка за конкурс, изпити и др.

Какви качества и умения развива у детето класическият балет?

Обучението по класически балет е комплексна програма, която включва физическа подготовка на тялото, работа с музикален съпровод и концентрация по време на изпълнение! Дисциплината се изработва в процеса на работа.

Защо да запишем детето на балет?

Балетът е учебник по култура! Всеки, докоснал се до това изкуство, е останал завинаги почитател не само на танца, но и на музиката, живописта и поезията…

Вече има и школи за балет за възрастни. Какви ще са ползите за мама, ако и тя се запише на балет?

Това е прекрасен шанс за тези, които не са могли да учат балет като малки!