Внимание: защитните маски могат да бъдат опасни за децата

Въпреки че в момента предпазните маски за лице са препоръчителни да се носят от нас, възрастните, при децата те трябва да се използват с повишено внимание, предупреждават лекарите. Причините за това са основно две – първо, затрудняват дишането, и второ – в затвореното пространство между маската и лицето се увеличава нивото на въглероден диоксид, което може да бъде опасно. Освен това е трудно малките деца да разберат, че не трябва да пипат маската с ръце и тъй като не са свикнали с нея, те често го правят – дърпат я, докосват и нея, и лицето си, а това вече прави маската не само неефективна, но и опасна.

И така, имайте предвид, че маските не се препоръчват за деца под 3 години, тъй като пречат на дишането и могат да доведат до хиповентилация. При по-големите деца маските е важно да се носят в следните случаи – ако детето е с отслабена имунна система и като цяло е по-податливо на инфекции и техните усложнения, ако страда от хронично респираторно или друго заболяване, сърдечни проблеми, прогресиращи неврологични състояния или е с имуносупресия.

С оглед на всичко това педиатрите намират за по-ефективно при децата използването на другите предпазни средства: често измиване на ръцете със сапун и вода (покажете и научете децата как точно да го правят), кихане и кашляне вместо в дланта в лакътя  и най-важното – избягването на срещата на децата с повече от 1-2 хора, особено в затворени пространства.

Маските са ефективни само ако:

  • са чисти и сухи;
  • не се пипат с ръце;
  • горната част покрива основата на нослето;
  • долната част покрива брадичката.