Как да си изберем педиатър

Кога да започнете търсенето на педиатър?

Практиката показва, че идеалното време е в края на шестия месец от бременността. Защото: 1) вече е минал първият триместър, който обикновено е свързан с доста неприятни физически промени и състояния като гадене, повръщане, необходимост от повечко сън, лесна уморяемост; 2) минал е и вторият триместър и чисто психологически вече се чувствате много по-готова да посрещнете новия живот; 3) вече сте в третия триместър, но все още коремът не е прекалено голям и не се чувствате толкова уморена, колкото ще се чувствате към края, когато на всичкото отгоре предстои да ходите за слушане на тонове, да изберете количка, креватче, дрехи и още куп други неща…

Как става изборът на личен лекар на детето?

По закон от раждането до навършване на 18-годишна възраст растежът и развитието на детето трябва да бъдат наблюдавани съобразно програмата „Детско здравеопазване“ на НЗОК, в която са включени всички профилактични дейности (прегледи, изследвания, имунизации). За да се случи това, родителите трябва да изберат личен лекар на детето си (в сайта на НЗОК ще намерите регистрационнта форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар). Това може да бъде всеки общопрактикуващ лекар или лекар със специалност „Педиатрия”. Ако личният лекар не е педиатър, по желание на родителите за наблюдение по програма „Детско здравеопазване” може да бъде избран лекар със специалност „Педиатрия“. За целта общопрактикуващият (личният лекар) трябва да издаде „Направление за консултация или провеждане на съвместно лечение”. Независимо, че в този случай детето ще се наблюдава от специалист по детски болести, имунизациите ще се извършват от общопрактикуващия лекар на детето.С

Съставете списък на кандидатите

Първата стъпка в избора на личен лекар на детето е да направите списък на кандидатите. Опитът показва, че при съставянето му ключова роля имат – първо, препоръките от приятели, роднини или колеги, и второ – споделените мнения в интернет. Така че питайте, проучете и набележете поне двама-трима лекари. След което планирайте среща с тях, като още по телефона им задайте най-важният на този етап въпрос – приемат ли нови пациенти. Стр. 8

Уговорете среща с педиатрите от списъка

И така, вече имате няколко обещаващи кандидати, с които сте се чули по телефона и са ви отговорили, че може да запишете детето си при тях. Какво предстои оттук нататък? Колкото и добри думи да сте чули или прочели за конкретния педиатър, срещнете се с него! Вижте го, поговорете си, усетето го – това е човекът, който ще се грижи за вашето дете, и с когото през първата година ще се виждате всеки месец поне по един път. 

Предварително се подгответе за срещата с педиатъра

Желателно е преди срещата с педиатъра да си напишете важните въпроси, които ще ви ориентират при избора. А те никак не са малко:

1. Колко деца обслужва?

Този въпрос ще ви даде информация за опита, който има лекарят в работа с деца, а също така и за натовареността му. Голямата практика обикновено е знак, че педиатърът наистина е ценен от родителите, но пък създава известни неудобства, защото ако запишете бебето при него, най-вероятно ще ви се налага да чакате пред кабинета повечко от нормалното…

2. Дали ще направи първото домашно посещение още в деня на изписването?

Според програмата „Детско здравеопазване“ на НЗОК педиатърът е длъжен да извърши обстоен преглед на новороденото в първите 24 часа след изписването му от родилния дом и да направи оценка на психическото и физическото му състояние.

3. Къде се провеждат консултациите?

С цел да се изолират здравите от болните деца би било редно стаята за консултации да е отделена от кабинета за прегледи. Но за съжаление не навсякъде е така.

4. Какво е приемното време за консултации?

Обикновено пред лекарския кабинет на специална табела трябва да са упоменати датите (четни и нечетни) и часовете, предивдени за амбулаторни прегледи, домашни посещения, консултации. Хубаво е предварително да сте запознати с приемното време за консултация, за да може да го съобразите със специфичния режим на бебето.

5. Прави ли посещения по домовете и в какви случаи?

Въпреки че повечето лекари имат предвидено време за домашни посещения, практиката показва, че подобни посещения не са често срещани. Ето защо е важно да знаете какво да очаквате от лекаря на вашето дете в случай, че се наложи домашно посещение.

6. Какво се случва, ако детето се разболее през почивните дни или през нощта?

Детските болести не се съобразяват с това дали е нощ или празник. По закон общопрактикуващият лекар е длъжен да осигури 24-часов достъп до медицинска помощ. И тъй като нямо живо същество, което може да работи денонощно, лекарите плащат на спешни звена, които поемат пациентите им в извънработно време и по празниците. Когато избирате педиатър, непременно попитайте кого и къде да търсите в случай на нужда извън работния график на кабинета. Направете си сметка дали ви устройва този вариант или има други лекари с по-оптимално решение. Например, големите групови практики сами обслужват пациентите, без да се налага да ги разкарват на друго място

7. Кое е удобното време за разговор с него по телефона и има ли такава практика – да консултира по телефона? Връща ли обаждане?

Това са два изключително важни въпроса, защото биха ви спестили много нерви, тревоги и най-вече излишно чакане пред кабинета. Понякога ще имате нужда да се консултирате с лекаря на вашето дете за нещо нетолкова съществено, че да изисква посещение в кабинета, и възможността да получите мнение по телефона е добър вариант. Важно е да знаете и какво да очаквате, ако лекарят е зает в момента, в който му звъните – дали ще върне обаждане или трябва вие да бъдете активната страна. Така ще избегнете риска да се превърнете в телефонен терорист.

8. Може ли да задавате въпроси по имейла?

За щастие, все повече лекари използват този метод за комуникация с родителя. По имейла може да изпратите за разчитане резултатите от проведено изследване (например пълна кръвна картина), снимки, илюстриращи състояние на детето, което ви тревожи (например от появил се обрив) или просто да зададате въпросите, които ви вълнуват… В този смисъл електронната поща е един чудесен вариант за връзка с лекаря на вашето дете, така че не го подценявайте.

9. Какво отношение има към ваксините, кърменето, захранването, двигателна активност, хомеопатията и други важни въпроси, свързани с отглеждането на детето.

Както често се случва, и в педиатрията има теми, по които няма единно мнение. Така например някои педиатри са за по-ранно захранване, други за по-късното, някои са за бибероните и проходилките, други са против… Важно е още от самото начало да сте наясно какви са вижданията на бъдещия педиатър на детето ви по отношение на някои ключови теми и дали съвпадат с вашите лични виждания. Ако нямате точки на пресичане и очакванията ви по отношение на отглеждането на детето ви се разминават, значи това не е вашият човек.

10. Има ли медицинска сестра в кабинета?

Въпреки че този показател не е от решаващо значение, би било хубаво да има сестра, защото тя би могла да ви консултира по-доста теми, а освен това би ви спестила доста чакане, ако сте дошли в кабинета за някои документи – болничен, извинителна бележка, направление.

Преди да направите окончателния избор

Има още няколко важни неща, които е хубаво да вземете предвид, преди да направите окончатления избор.

Местоположението на кабинета

Хубаво е кабинетът на педиатъра да се намира на удобно за вашето семейство място. Едно е да отидеш с количката до кварталната поликлиника, друго е да се налага да прекосиш половината град в жега и студ. Представете си, че трябва да шофирате в пиковите часове с болно и плачещо дете в колата – няма да е от най-приятните изживявания… Ето защо за предпочитане е да изберете добър лекар в близост до дома ви. Обърнете внимание и на един доста важен показател – дали около кабинета има места за паркиране или паркинг. Това ще ви спести доста нерви в бъдеще.

Как изглежда чакалнята пред кабинета

Представете си, че детето ви вече е на една-две години и се налага да чакате седнали или мирно строени пред кабинета с часове. Няма да ви е много приятно, ако коридорът е тесен. Вярно е, че на много места реалността е именно такава, но има все повече групови практики, кабинети и частни клиники, които са помислили и за тези моменти и предлагат елемeнтарни забавления за чакащите деца.

Има ли лаборатория и други специализирани кабинети в близост до кабинета на педиатъра

Това би ви спестило доста време и неудобства, в случаите когато тряба да пуснете например кръвна картина и урина на детето, или пък ако се налага да бъде даден секрет за изследване, или пък педиатърът ви изпрати за консултация при специалист.С

И за финал – доверете се на интуицията си

След срещите с набелязаните педиатри от вашия списък се опитайте да анализирате при кого от тях сте се чувствали най-добре самите вие. Отношенията между детския лекар и родителите са много важни. Да, педиатърът може да е изключителен специалист, да има богат професионален опит, да има титли и множество специализации, да отговаря на всички критерии от нашите съвети, но… Ако по време на първата среща с него сте изпитали неприязън, неудовлетвореност и дори антипатия, доверете се на интуицията си и потърсете друг доктор. Защото за да се чувствате спокойни и уверени в отглеждането на детето, редом до вас трябва да е вашият любим педиатър – човекът, на когото ще поверите грижите за вашето дете.