Сега четеш
Ах, тези домашни…

Ах, тези домашни…

Независимо от това дали детето посещава занималня или се подготвя за училище вкъщи, ще има учебни задачи, които то трябва да изпълнява у дома. Разликата ще е в честотата и обема им, но със сигурност това ще се случва. Важно е да сте наясно, че целта на тези задачи е детето да усвои определени умения и да се научи на самостоятелност. Ролята на родителя в изпълнението на домашните работи е да подкрепя опитите на детето да се справя самостоятелно, но не и да поема цялата отговорност. Много често родителите допускат голямата грешка да пишат домашното вместо детето – да, така детето ще занесе в училище перфектна работа, но няма да е научило нищо. Освен това този подход изгражда убеждение и детето, че то е неспособно да се справи. Друга често срещана грешка е родителите да са плътно до детето по време на подготовката за училище: така то ще изпълни всички задачи, но ще развие зависимост от родителя, няма да иска да прави нищо без негово участие и няма да се научи да поема отговорност за резултатите от своите действия.

И нещо важно – не предлагайте помощта си, преди детето да я е поискало. В противен случай то губи увереност в собствените си сили и започва да търси помощ дори тогава, когато няма нужда от нея.

 

Виж още

Съвети към родителите:

  • Научете детето да планира домашната си работа – помогнете му да прецени коя задача ще отнеме най-много време и усилия, кога да предвиди кратка почивка, как да раздели сложните задачи на малки стъпки, които да премине по-лесно.
  • Откликвайте винаги, когато детето потърси помощ, но не бързайте да давате готово решение.
  • Имайте търпение да обяснявате едно и също нещо няколко пъти.
  • Отбелязвайте постиженията, не обръщайте голямо внимание на неуспехите. Грешките са естествена част от процеса на учене.
Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре