Сега четеш
Витамините през бременността

Витамините през бременността

Трябва ли да се пият допълнително витамини и минерали през 9-те месеца или разнообразното хранене е достатъчно? Как да разберем дали имаме дефицит на някои от тях? Има ли такива витамини и минерали, които задължително се назначават по време на бременността? За да поговорим на тази толкова важна тема се срещнахме с д-р Александрова.

 

Задължителни ли са витамините и минералите по време на бременност?

Бременността продължава средно около 40 седмици или 10 лунарни месеца (всеки лунарен месец има 28 дни). Това е дълъг период, разделен условно на три триместъра, през които протичат сложни процеси на образуване и развитие на всички органи и системи на плода. Витамините, минералите и микроелементите по време на бременност са необходими, за да могат тези процеси да протекат плавно, както и за да предотвратят изтощение на организма на бременната жена. Комбинираните витамини за бременни, които се предлагат на пазара са пригодени за поддържане на едно сравнително стабилно ниво в майчиния организъм, но не могат да се използват при вече наличен дефицит. Когато се установи дефицит на някой конкретен витамин е препоръчително той да се приема допълнително. Недостиг на витамини и минерали в повечето случаи се наблюдава при напредване на бременността и рядко в самото начало. Има много проучвания в полза на това, че ако се започне прием на комбинирани витамини от самото начало на бременността, по-рядко се стига до тежък дефицит в последния триместър. Някои лекари предпочитат да не изписват комбинирани витамини от самото начало на бременността, а да коригират само тези, чиито нива намаляват.

 

Има ли признаци, по които бременната жена може да разбере, че й липсват витамини?

Бременната жена не може да разбере какво конкретно й липсва, без да се направят необходимите изследвания, но може да съобщи на проследяващия я гинеколог, че се чувства прекалено уморена, изтощена, че се задъхва, че получава отоци по крайниците и други. За правилното протичане на всеки един от трите триместъра са необходими различни витамини, а в зависимост от срока на бременността се променя и дозата, в която те се приемат.

 

Кои са най-важните витамини през 9-те календарни месеца и защо?

Почти няма жена, планираща забременяване, която да не знае, че трябва да приема фолиева киселина – витамин В9. По време на бременност нуждите от прием на фолиева киселина се увеличават почти двойно. Недостигът на витамина води до дефекти на невралната тръба на плода и може да е една от причините за спина бифида. Невралната тръба, от която впоследствие се образуват централния и гръбначния мозък, се формира до 25-ти – 28-ми ден на бременността. Поради тази причина е препоръчително жените, които плануват забременяване, да приемат по 1 таблетка от 400 mcg фолиева киселина около един до три месеца преди забременяването. По време на бременност може да се приемат дори две таблетки, за да се предотвратят както дефекти на невралната тръба, така и дефекти във формирането на сърдечно-съдовата система на плода и образуването на плацентата.

Има достатъчно проучвания по отношение на приема на селен в ранна бременност. Освен, че намалява риска от спонтанни аборти, селенът има положително влияние и върху имунната система на бременната жена. По време на бременност имунитета се понижава, така че прием на селен в разумни дози води до по-висока устойчивост на майчиния организъм към вирусни и бактериални инфекции.

Бременните жени имат нужда от два пъти по-голямо  количество желязо. То влиза в състава на хемоглобина, който пренася кислород до жизненоважните органи, както и до матката, плацентата и плода. Всяка бременност е свързана с физиологично разреждане на кръвта, наречено хемодилуция. На фона на този процес се понижават стойностите на хемоглобина. Лекарят, следящ бременността, трябва да изследва периодично и нивото на желязо в кръвта на бременната жена. Една от честите форми на анемия по време на бременност е желязодефицитната анемия – тя трябва да бъде коригирана по няколко причини. На първо място ниските нива на хемоглобин и желязо водят до намалена физическа активност, лесна уморяемост, както и апатия у бременната жена. Забавя се феталният растеж. Има реален риск от усложнения по време на самото раждане. Установено е, че желязото не преминава през майчината кърма и цялото необходимо количество желязо за извънутробния начин на живот на новороденото се набавя по време на 9-те месеца. Това количество е достатъчно, за да задоволи нуждите на бебето в първите 4 месеца след раждането му, тоест времето преди захранването му.

Невинаги анемията по време на бременност е желязодефицитна. Важен витамин, необходим за производството на червени кръвни клетки и нормална функция на нервната система на плода, е витамин В12. Той подпомага синтеза на ДНК и РНК. Без него не могат да се образуват повече от 100 ензима, протеини, хормони и липиди в човешкия организъм. По време на бременност нивата на витамин В12 спадат прогресивно. Това е най-отчетливо в трети триместър. Причината, от една страна, се дължи на хемодилуцията, както и на повишената филтрация на кръвта през бъбреците по време на бременност, което води до повишени загуби от витамина чрез урината. Ниските нива на витамина се срещат по-често при вегетарианци, вегани и суровоядци, както и при пациенти с малабсорбция, гастрит и други гастроинтестинални заболявания. За да се установи наличие на понижени нива на витамина или дефицит, той трябва да се изследва допълнително. Това може да се направи и преди забременяването. При нисък хемоглобин, но добри нива на желязото в кръвта на бременната, трябва да се предвиди нуждата от витамин В12. На пазара има много продукти. Той е мастно разтворим витамин и дефицитът му се коригира най-бързо чрез мускулни инжекции. Ако не се касае за дефицит, а само за понижено количество, могат да се използват и препарати за сублингвална употреба в съответната доза.

С напредването на бременността и особено в третия триместър се повишава и нуждата от магнезий. Калцият води до контракция, а магнезият до релаксация на мускулите. В периода около 28-ма – 32-ра гестационна седмица всяка бременна съобщава за маточни стягания без болка. Това са подготвителни контракции и когато не са съпроводени с болка, не водят до промяна в статуса на шийката на матката. В този срок по преценка на лекаря може да се назначи магнезиев препарат. Установено е, че мускулните влакна в матката имат рецептори за магнезия около и след 16-та гестационна седмица. На практика преди този срок приемането на магнезий няма нужния ефект.

Витамин Д също е изключително важен. Ниските му нива се свързват с повишен риск от усложнения по време на бременност като прееклампсия, гестационен диабет и ниско тегло на новороденото. Омега-3-мастни киселини подпомагат както физиологичното протичане на бременността, така и влияят добре на психичното здраве на бременната жена.

Виж още

 

До какво може да доведе недостигът на витамини?

Недостигът на витамини и минерали води до нарушение във физиологичното протичане на бременността. Това от своя страна крие риск за преждевременно раждане, раждане на плод с намалено тегло за гестационната възраст, нарушения в протичането на ранния неонатален период и процесите на адаптация на новороденото. За правилното протичане на бременността е необходимо балансирано и разнообразно хранене. При понижени нива или дефицит на някои от най- важните витамини и микроелементи, проследяващият бременността лекар трябва да назначи тяхното допълнително приемане в съответната форма и в нужното количество.

 

Д-р Венислава Александрова

акушер-гинеколог, Болница Вита

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре