Сега четеш
В кои случаи трябва да подходим с особено внимание към спорта?

В кои случаи трябва да подходим с особено внимание към спорта?

Спортът през 9-те месеца безспорно има голямо значение не само да се поддържаме в добра форма, но и да се преборим с някои от неприятните симптоми на бременността. Има обаче случаи, когато трябва да подходим с повишено внимание.  По темата разговаряме с д-р Фадел и д-р Риж-Панова.

 

Препоръчва се да говорите с вашия лекар, преди да тренирате, ако имате някое от следните състояния:

История или симптоми на преждевременно раждане:

Ако преди това сте имали преждевременно раждане (преди 37-ма гестационна седмица) или ако имате признаци на преждевременно раждане, не се препоръчва активното спортуване. Попитайте вашия практикуващ за конкретни инструкции.

История или признаци на спонтанен аборт:

Ако преди това сте имали спонтанен аборт, най-вероятно при втора бременност ще се притеснявате, че упражненията ще доведат до спонтанен аборт. Въпреки, че това не е вярно, определено ще искате да бъдете внимателни, ако имате текущи признаци на потенциален спонтанен аборт като кървене. Някои майки, които преди това са имали аборти, избират да се откажат от упражнения до 12-та гестационна седмица. Многоплодна бременност: Раждането на повече от едно бебе може да увеличи вероятността от усложнения, включително преждевременно раждане. Вашият лекар ще ви помогне да решите какви упражнения да правите. Има и фитнес програми за легло.

Проблеми с плацентата при текуща бременност:

Обикновено на жените, които имат проблеми с плацентата, се препоръчва намаляване на физическата активност и избягване на физическите упражнения. Това е така, защото активността може да провокира контракции или кървене.

Проблеми с белите дробове:

Астмата оглавява този списък. Може да откриете, че има някои упражнения, които можете да правите, но само с вашия инхалатор наблизо. Не забравяйте да получите някои насоки от вашия екип по акушерска грижа, преди да упражнявате.

Високо кръвно налягане:

Независимо дали имате хронично високо кръвно налягане или това е проблем, появил се през бременността, консултирайте се с вашия лекар, за да ви позволи да спортувате. Има упражнения, които могат да понижат цялостно кръвното ви налягане.

Проблеми с теглото:

Ако сте с наднормено или с поднормено тегло, режимът ви на физически упражнения или фитнес трябва да се контролира от вашия лекар. Могат да бъдат подбрани специфични упражнения, които да ви поддържат активни по време на бременността, без да носят риск.

Виж още

Други проблеми:

Може да имате други сърдечни, хронични или временни проблеми, които биха ви попречили да упражнявате, докато сте бременна. Това налага обсъждането им с вашия лекар и разработването на план за действие.

 

Д-р Елена Фадел, специализант по акушерство и гинекология

консултант: Д-р Мажена Риш-Панова, началник на отделение по патология на бременността

Първа САГБАЛ „Света София“

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре