Сега четеш
Гадене и повръщане в първия триместър. Как да си помогнем с хомеопатия?

Гадене и повръщане в първия триместър. Как да си помогнем с хомеопатия?

Гаденето и повръщането са едни от най-досадните и почти неизбежни проблеми по време на бременността. Характерни са най-вече за първите три месеца, като пикът обичайно е в 9-тата седмица, много рядко продължават след 14-тата седмица. За щастие тези оплаквания се повлияват ефикасно и без никакви странични ефекти с помощта на хомеопатична терапия. Как да си помогнем, попитахме д-р Райна Томова, специалист по вътрешни болести и сертифициран клиничен хомеопат.

 

Всички бременни жени ли страдат от гадене и повръщане?

Според различни проучвания проблемът засяга между 65% и 85% от бременните жени, като 80% от засегнатите имат гадене не само сутрин, но и през целия ден. Обичайно тези изяви не застрашават бременността, но могат значително да влошат качеството на живот на бременната жена. Статистиката сочи, че 35% от жените не могат да продължат да работят заради тези оплаквания, а 25% се чувстват толкова зле, че не могат да изпълняват и елементарни домашни задължения.

 

Наистина ли хомеопатията може да повлияе благоприятно тези два проблема?

Да, за щастие всички тези оплаквания се повлияват ефикасно и без никакви странични ефекти с помощта на хомеопатична терапия. Тук трябва да направим уговорката, че макар и рядко, се развиват тежки форми на повръщане, които задължително изискват болнично лечение и при които хомеопатията може да има само допълваща роля.

 

Как да се ориентираме, че става въпрос за подобна тежка форма?

Има няколко основни критерия – повръщане повече от 5 пъти на ден, загуба на тегло с повече от 5%, нарушено съотношение на микроелементите в кръвта (т.е. наличие на електролитен дисбаланс).

 

Какви съвети бихте дали на бременните жени, страдащи от гадене и повръщане? Как точно да си помогнем с хомеопатия?

Още при първите признаци е препоръчително да се започне лечение с два хомеопатични продукта. Първият от тях е Luteinum 15CH. През 2009 г. едно френско специализирано издание за акушерство („Les dossiers de l’obst˜trique”) публикува проучване с участието на 128 бременни жени, които имат гадене и повръщане в първите три месеца на бременността и на които е предписан Luteinum 15CH. Резултатите от проучването показват, че при 73% от тях се наблюдава силно намаляване до пълно изчезване на симптомите. Клиничният опит сочи, че ефектът е още по-добър, когато към този хомеопатичен препарат се добави Sepia officinalis 15CH. И от двата медикамента се приемат по 5 гранули 1 до 2 пъти дневно.

Ако включването на тези два медикамента се окаже недостатъчно, към тях може да се добави и някой от следните хомеопатични продукти:

Colchicum automnale 9CH. Предпочита се, когато жената има желание за най-различни храни, но техният вид и мирис предизвикват гадене и прилошаване.

Nux vomica 9CH. Подходящ е, когато гаденето (по правило най-силно сутрин) се облекчава след повръщане. Езикът е обложен, а стомахът е много чувствителен към натиск. Често жената усеща кисел или метален вкус в устата си, а оригванията и киселините допълват картината на нейните оплаквания.

Tabacum 9СН. Предписва се, когато гаденето е съпроводено с пребледняване, световъртеж, студена пот и прилошаване. При пътуване и при затопляне, оплакванията се влошават. Бременната се чувства облекчена, когато е на свеж въздух или когато поеме нещо кисело (кисела ябълка, оцет).

Cocculus indicus 9СН. Подходящ е, когато на бременната жена й се гади не само при вида и миризмата на храната, но и при самата мисъл за нея. Тя често се оплаква и от световъртеж, метален вкус в устата, запек.

Виж още

Ipeca 9CH. Препоръчителен е в случаите, при които повръщането не води до облекчаване на гаденето. Езикът не е обложен, но има повишено слюноотделяне, а понякога и усещане за сладникав вкус в устата.

Гореизброените медикаменти се приемат между 3 и 6 пъти дневно по 5 гранули, като принципът е колкото по-изразени са оплакванията, толкова по-чест да е приемът на съответния медикамент или медикаменти.

От полза могат да бъдат и фракционираното хранене (т.е. често хранене с малки порции), както и масажирането на акупресурна точка Р6, намираща се във вдлъбнатината на предмишницата, на 2-3 пръста над китката.

 

Д-р Райна Томова
специалист по вътрешни болести и сертифициран клиничен хомеопат

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре