Сега четеш
Грижи за зъбите през 9-те месеца

Грижи за зъбите през 9-те месеца

При планиране или при налична вече бременност всяка жена преминава през множество медицински специалисти и прегледи. Бъдещите майки се консултират с личния си лекар и с акушер-гинеколога си, редовно се правят кръвни изследвания, ултразвукови прегледи и какво ли още не. За съжаление, малко жени през този период се сещат, че трябва да обърнат специално внимание и на… зъбите! А това е важно, защото нелекуваните зъбни заболявания носят риск от неочаквани проблеми по време на бременността. Повече яснота по темата внася д-р Цветелина Дучева.

 

Кои са най-честите проблеми със зъбите през бременността? 

Най-често по време на бременността оплакванията от страна на прогестерон  и естроген. Характерно за тях е, че засилват кръвообращението в лигавицата на матката и влагалището, за да осигурят нормалния растеж и хранене на плода. Влагалищната лигавица е много идентична с лигавицата на устата, оттам има и засилено кръвообращение в лигавицата и епитела на венците, появяват се симптоми на повишена чувствителност, спонтанно кървене, отдръпване на венеца заради липсата на адекватна хигиена, поява на болка, а понякога и на отток…

Друг проблем е, че хормоналните промени затрудняват способността на тялото за бързо възстановяване на меките тъкани. Промяната във физическата активност и имунологичните промени повишават чувствителността към инфекции в устата, включително заболявания на зъбодържащия апарат (парадонтоза).

Високите нива на споменатите два хормона намаляват тонуса на сфинктерите на стомаха и жлъчката, като в резултат при почти 30-50% от бременните се наблюдава рефлукс поради притискане на стомаха от плода. Това, заедно с промените в диетата и честотата на храненето, увеличава киселинността и повишава риска от развитие на кариес.

 

Какви грижи са нужни за зъбите и венците, за да се избегнат подобни проблеми?

Стоматологичното лечение трябва да бъде част от цялостната пренатална грижа!

Грижата за зъбите на бъдещото бебе трябва да започнат още преди зачеването му. Сигурно ви  се струва странно и безсмислено, но е истина. Нужно е още при планирането на бременността бъдещата майка да посети личния си стоматолог, да си направи рентгенова снимка и да се увери, че в устата й няма огнищни инфекции, кариеси, зъбен камък, гингивит (възпаление на венците) или начален пародонтит (пародонтоза). Защото всяко възпаление в устата по време на бременността, може да се обостри и да доведе до сериозни усложнения, които да наложат лечение. Тази предварителна грижа, профилактика и лечение са задължителни не само за бъдещата майка, но и за всички, които ще са в пряк контакт с новороденото – татко, братче, сестриче, баба, дядо. Не се изненадвайте!!! През първите седмици от живота на нашите деца кожата и лигавиците им се населяват от т.нар. „семейни полезни бактерии“, които формират полезната микрофлора в нашето тяло. Децата ни се раждат напълно стерилни, те излизат от една напълно стерилната среда и по пътя си през родовия канал, а после и в ръцете на най-близките хора по контактен и въздушно-капков път полезните бактерии населяват своите ареали и зони. Затова е нужно хората, които са в контакт с детето, да имат здрави зъби и добра орална хигиена, защото в противен случай могат да се пренесат чрез целувка или милувка кариесогенни микроорганизми и други патогени в устата на детето.

 

Колко пъти през 9-те месеца е редно жената да посети зъболекар?

Препоръчително е да се посети зъболекар преди зачеването, както и през 2-рия триместър на бременността за евентуално лечение, а за профилактика и хигиена – между 4-тия и 8-мия месец. Процедурите не бива да са дълги, максимум до 40 минути. Много е важно бременната пациентка да лежи, а не да седи на стола, под дясната страна на дупето й е желателно да има тънка възглавница, тъй като така се повдига таза вдясно и се осигурява нормален поток на кръв към и от плацентата/плода.

 

Виж още

Има ли процедури, които не са желателни през бременността – например безопасно ли е да се прави снимка на зъба или да се използва упойка?

Най-важната задача на нас като клиницисти и лечители на бременни пациентки е да не причиняваме болка и да не предизвикваме страх или паника. За целта е задължително ползването на местни упойки. За тях е нужно да се знае, че се поставят около мястото, което трябва да се обезболи, не попадат в общото кръвообращение и се инактивират в рамките на 1-2 часа. Те осигуряват спокойствие и на доктора, и на пациентката, няма риск от повишаване на кръвно, пулс или поява на контракции.

Рентгеновите снимки по време на бременността се прилагат само в краен случаи, въпреки че съвременните дигитални рентгени са изключително щадящи и при тях се ползват надеждни средства за защита. Понякога обаче се налага да се ползват – например, ако има нужда от спешна хирургия или канално лечение.

 

Д-р Цветелина Дучева

стоматолог, Дентална клиника Петър Дучев

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
1
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре