Сега четеш
Да даваме ли телефон на детето в 1. клас

Да даваме ли телефон на детето в 1. клас

В реда на нещата е родителите да искат да имат информация за това, което се случва с детето, докато е извън полезрението им. Мобилният телефон на малкия ученик е един от възможните отговори на тази нужда. Важно е обаче да прецените плюсовете и минусите, когато взимате решение относно това дали и какъв телефон да дадете на детето. Едно от предимствата то да има телефон в първи клас е, че така имате връзка и знаете как е, къде е и какво се случва с него. Имайте предвид обаче, че по правило използването на телефон по време на час е забранено, така че трябва да се съобразявате с графика на междучасията, за да звъните на детето. Друг е въпросът доколко първолакът наистина се нуждае да бъде проверяван всяко междучасие. Добро решение, за да се чувствате спокойни и същевременно да осигурите лично пространство на детето, е да договорите с учителката кое е подходящото време, в което да се свързвате с нея, както и да получите уверението й, че тя ще ви потърси, когато това е необходимо.

Рисковете от това детето да има смартфон в първи клас са устройството да бъде изгубено, повредено или откраднато. Ако устройството е ценно, то това повишава страха и притеснениятя на детето, а и вашите. Ако все пак решите да дадете смартфон на детето, добре е това да бъде възможно най-евтиният модел. Децата в тази възраст все още лесно се разсейват, което прави загубата на вещи по-вероятна.

Не забравяйте, че достъпът до интернет е допълнително изкушение за децата, което разпилява вниманието им в клас. Ето защо, ако устройството позволява, препоръчваме поне в първи клас то да е с ограничено ползване и детето да няма реален достъп до интернет.

 

Виж още

Съвет към родителите:

  • Договорите с детето правила за ползване на мобилния телефон/таблет, било то вкъщи или в училище – на кого и кога може да се обажда, колко дълги разговори да води, колко време може да използва интернет и каква е неговата отговорност за размера на сметката и опазването на устройството.
  • Балансирайте времето, прекарано пред мобилното устройство, с физически или други разтоварващи преживявания – семейни игри, спорт или други забавления.
Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
1
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре