Сега четеш
Контракциите

Контракциите

Какво трябва да знаете за контракциите? Как да разпознаете контракциите, които ви сигнализират, че е време да тръгнете за родилния дом? Отговори ще получите от Надежда Стаменова – акушерка, майка на три деца, новатор, специалист, който активно участва в създаването и развитието на болница за женско здраве „Надежда“.

 

Какво представляват контракциите ?

Контракцията представлява съкращаване на мускулна клетка. Матката е кух, мускулест орган, изграден от особен вид мускулни клетки, които при свиване (съкращаване), т.е. по време на контракция, намаляват обема на кухината. Това на практика е основната причина да може бебето да бъде изтласкано навън – да се роди. Широко възприето е, когато се каже контракция, да се разбира свиване на матката. Субективно усещането за контракция може да варира от чувство на напрежение и тежест до болка в целия корем или болка ниско в коремната област и в кръста.

 

Какви видове контракции има и какво трябва да бъде отношението към тях?

Контракциите на матката са различни и имат различна причина и цел. Когато жената очаква своя месечен цикъл, контракциите причиняват леко разтваряне на цервикалния канал и изтласкване на разпадащия се  еднометриум. В ранна бременност контракциите могат да са като реакция спрямо бързо нарастващия плод – контракции на бременността.

Седмици преди раждането на бебето контракциите се наричат подготвителни и имат за цел подготовка на маточната шийка за раждане, насочване и фиксиране на бебето в оптимална позиция за раждане.

По време на раждането контракциите причиняват изглаждане, скъсяване и разтваряне на маточната шийка и изтласкват постепенно бебето в родилния канал.

След раждането на бебето, благодарение на мощни съкращения (контракции), плацентата се отлепва от маточната стена и се експулсира навън. Продължителните свивания на маточната мускулатура намаляват кървенето от мястото, на което е била прикрепена плацентата, и осигуряват обратното развитие на матката (инволуция).

Контракции има и при всяко отделяне на окситоцин в тялото на жената – при кърмене, при емоционално удоволствие, дори и при секс!

 

Има ли разлика в усещанията при различните видове контракции?

Съвсем логично е, че при различните контракции има и различно усещане. Разликите идват от множество фактори, като не бива да се забравя и фактът, че всяка жена има различна сетивност и различна емоционалност. Трудно можем да кажем как точно се усещат контракциите, дори и да са еднакви като причина, продължителност и интензивност.

 

Как се разпознават родилните контракции? Кога трябва да се тръгне за родилния дом ?

Виж още

Обикновено този въпрос се задава от момичета, които не са раждали и не са усещали контракции за раждане. Често пъти подготвителните контракции могат да заблудят нераждалите жени и да ги отведат до родилното, но там обикновено се установява, че не е дошъл моментът за приемане за раждане. Когато започнат истинските контракции за раждане, няма жена, която да не разпознае това. Характерно за тях е, че са ритмични, през приблизително равни и плавно намаляващи интервали от време. Те постепенно стават все по-интензивни като сила и продължителност и едновременно с това интервалите между тях намаляват. За да тръгне бременната към родилното, тя трябва да усеща контракциите си поне час, интервалът между тях да е около 5 минути, а продължителността им в най-силния момент да е около 30-40 секунди. Обобщено – 3 контракции за 10 минути, с продължителност 40 секунди, продължаващи повече от час и неповлияващи се от нищо успокояващо (лекарство, почивка, топъл душ).

 

Възможни ли са контракции по време на раждането?

Ами понякога са възможни! Шегувам се! Контракциите са задължително условие, за да се случи раждане по естествен път!

 

Вие сте акушерка повече от 20 години… Какво ви зарежда във вашата професия?

Продължавам да работя с тези, които носят живот. Стремежът ми е всяка една родилка да посрещне своето бебе не със страх, а с усмивка. И да запази в себе си само слънчеви спомени от най-съкровения за всяка жена момент – раждането на детето й.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре