Сега четеш
Кърменето: какво трябва да знаем преди да се появи бебето

Кърменето: какво трябва да знаем преди да се появи бебето

През 9-те месеца на бъдещата майка й предстои да се подготви за много неща. Едно от тях е и кърменето. Независимо, че то е съвсем естествен процес, който се случва от самосебе си, хубаво би било тя да е запозната с ползите от кърменето, с евентуалните трудности, които могат да възникнат, да има представа към кого да се обърне в случай на нужда. По тази толкова важна тема потърсихме мнението на Деси Пеева, един от най-известните в страната ни сертифицирани консултанти по кърмене и лактация.

 

Какво трябва да знаем за кърменето, преди да се появи бебето?

Кърменето е гениална и много успешно реализирана стратегия на природата за оцеляване на бозайниците. Съответно, всяко мляко е видово специфично и отговаря на потребностите на вида – някои се нуждаят от скоростно натрупване на маса и мазнини, други от развитие на голям мозък и интелект… Нашите бебета, за разлика от другите бозайници, се раждат изключително недоразвити. Те разчитат на специални грижи и специална храна и хубавото е, че тази храна идва заедно с появата им. Тя им дава имунитет, който да ги пази от външния свят, подготвя  и предпазва храносмилателната им система, храни полезните бактерии в тях, унищожава патогените, съдържа хормони, стволови клетки, противоракови клетки, всички необходими микроелементи, протеини, въглехидрати и вода и всичко това в точното съотношение за максимално ефективно усвояване. Както знаем, природата не търпи разхищение. Тя се е постарала всичко необходимо от тялото на майката да отиде в тялото на бебето, така че то хем да расте, хем да е максимално защитено.

Но кърменето не е само храна – то е и свързване, нежност, утеха за малкото човече, начин да заспи по-лесно, болкоуспокояващо, когато го боли коремчето, лекарство, когато е болно. А за майката доказано е превенция на някои онкологични заболявания, на следродилната депресия, в повечето случаи – много лесен начин за отслабване, повод да седнем и да си починем заедно с бебето, а защо не и да подремнем, успокоени от действието на пролактина… От практична гледна точка – успешното кърмене може да спести купища шишета, биберони и пари за адаптирано мляко. Спестява освен това и труда по миене и стерилизиране и постоянно приготвяне на мляко и преследване на точната температура, консистенция, количество, пробиотици и мисълта за това как ще се отрази на коликите…

 

Често обаче се говори за трудностите, свързани с кърменето, което сякаш доста плаши бъдещите майки…

Да, често се говори за трудностите в кърменето, и то за облечените в митове предразсъдъци. Трудности наистина може да има и дори понякога изключителното кърмене (само кърма) не е възможно. Понякога е нужно дохранване и това е ок, защото дори малките количества кърма са много ценни за всяко бебе. В такава ситуация е много важно да се знае, че почти всички проблеми имат решения и винаги има начин да се промени положението. Важно е за всяка бъдеща майка да научи, че има подкрепа и информация, че не е сама и къде да ги потърси. В България има две неправителствени организации за подкрепа на кърменето – Ла Лече Лига и Национална Асоциация подкрепа за кърмене, както и професионални консултанти – IBCLC.

 

Необходимо ли е по някакъв начин да се подготвим предварително?

Добра идея е за бъдещите майки, които искат да кърмят, да се ориентират още преди раждането към доброволческа организация и/или сертифициран консултант по кърмене. Понякога дори само четенето на статиите в страниците на консултантите, може да е напълно достатъчно за успешното кърмене. Вече има много лекции и училища за родители и това е много хубаво. Добре е да имаме критичен поглед върху тях, както и върху изобилието от книги за родители на пазара. Хубаво е да се проучват авторите, източниците на информацията – изобщо има ли такива или автора разказва за личния си опит в кърменето, което може да е много объркващо.
Освен да се информираме и да намерим подкрепа и сродни души в това начинание, няма нужда да правим кой знае какво. Хормоните на бременността подготвят гърдите за кърмене и дори още от 20-та гестационна седмица бъдещите майки вече са готовност за лактация, в случай че бебето се роди по-рано.

 

Защо майчината кърма е важна?

Защото е естествената храна за всяко бебе! Ако не живеехме в този индустриализиран свят, фиксиран в реализирането на все по-големи и по-големи печалби, независимо от цената за здравето, която плащаме, нямаше изобщо да обсъждаме този въпрос. В един идеален свят адаптираното мляко щеше да се изписва със специална рецепта за тези, които наистина се нуждаят от него, защото то все пак има своето място и значение.

Нашите баби и прабаби не са се чудили дали да забременяват, дали да кърмят. Те просто са следвали инстинктите си и опита на другите жени. Майчината кърма е естествената храна за всяко бебе. Кърменето е това, което неговия организъм очаква да се случи, кърменето е и това, което всяка клетка на организма на току-що родилата жена очаква да се случи. Това не е въпрос на избор. Когато кърмещата майка чуе бебето да плаче, нейните гърди реагират и започва спонтанно потичане на кърма, т.е. не просто нейното съзнание знае, че трябва да нахрани бебето, а всяка клетка на тялото й започва да работи за това бебето да бъде нахранено. За това и когато кърменето не се получи, често се преживява трудно, ние го изстрадваме. Ние не избираме тези процеси, не избираме дали гърдите ще се променят и подготвят за кърменето по време на бременността, не избираме и влиянието на хормоните, които ни карат да гушкаме бебето и да се грижим всеотдайно за него, не избираме инстинктите си. Всичко това са наши способности.

Виж още

Майчината кърма е способността ни на оцеляваме, да сме независими от индустрията, от това дали имаш или нямаш удобства, дали има световна криза, епидемия, дали си попаднал в задръстване на магистрала „Тракия“ и часове наред седиш там, без да можеш да мръднеш… Особено сега, в момент на пандемия от вирус, за който нямаме ваксина или лекарство, кърмата единствена може да подкрепи имунната система на бебето по начин, по който нищо друго не може. Ако майката се срещне с вируса и придобие антитела, те веднага ще се предадат на бебето. Дори да не се случи така, то всички имунни фактори в кърмата – имуноглобулини, интерферони, лизозоми и стволови клетки, изграждат и подкрепят имунната система на кърмачето до последния ден на кърменето.


Какво е значението на контакта „кожа до кожа“?

Значението му е изключително голямо веднага след раждането, но и след това и по всяко време, особено когато има някакви трудности с кърменето. След раждането е редно бебето да се постави голичко върху голата кожа на майката и заедно да се покрият и затоплят. Тялото на майката затопля бебето и това е напълно достатъчно. То не само се затопля, то се успокоява почти веднага, защото има топъл контакт с човешко тяло и е гушнато, а това е сигурност. Едновременно с това неговата кожа и организъм започват да се заселват с бактериите от тялото на майката. То вече познава тези бактерии и те са му много важни за бъдещия имунитет. Те биха го пазили от опасните болнични бактерии или бактерии на чужди хора, които го пипат. Това показва науката за микробиома. Помага за регулирането на телесната температура, сърдечната дейност и дишането. Помага за изграждането на майчината увереност и привързаност към бебето.


Вашият съвет – как да се получат нещата с кърменето?

Съберете информация!

Намерете подкрепа!

Вярвайте в себе си!

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре