Сега четеш
Неразположенията през 9-те месеца

Неразположенията през 9-те месеца

Бременността е най-великото природно творение. За съжаление обаче обикновено е придружена от редица неразположения, които бъдещата майка изпитва през 9-те месеца. Кои са най-честите оплаквания, от какво са причинени и как да се справим с тях, разказва д-р Тодорова.

 

 

От какво най-често се оплакват бременните жени?

Едно от най-честите оплаквания, свързани с първия триместър, е наличието на умора – лесно настъпваща и проявяваща се дори при минимални физически натоварвания. Някои от бъдещите майки имат това усещане само в началото на бременността, други в края й, а трети през цялата бременност. През първите месеци нараства обемът и качеството на циркулиращата кръв, за да се осигурят оптимални условия за развитие на плода. Тези и други промени в организма на жената водят до по-усилена дейност на сърцето и на останалите органи и системи. Във втория триместър от бременността хормоналният статус е по-стабилен, организмът се е адаптирал и с лекота работи за развитието на плода и същевременно отговаря адекватно на нуждите на бременната. При наличие на умора в този период се препоръчват умерени тренировки. В третия триместър умората е възможно да бъде и признак на желязодефицитна анемия.

Гаденето и повръщането са вторите най-често срещани симптоми в първите месеци. Обикновено се появяват сутрин, след ставане от леглото. Виновник за тези неприятни усещания е хормон, който се повишава значително в първите месеци. При някои от пациентките гаденето и повръщането се появяват за кратко, само в първите седмици, а при други – продължават до средата и дори до края на бременността. Съветите на специалистите са да се придържате към прием на повече течности (на малки глътки), меню, богато на въглехидрати и бедно на мазнини, избягване на силни миризми. При наличие на многократно гадене и повръщане се консултирайте с вашия лекар. При някои от бъдещите майки е възможно да се наложи и хоспитализация, при неовладяване на симптомите и настъпване на дехидратация.

При някои жени крампите (т. нар. мускулни спазми) са спътници на бременността. Появяват се предимно вечер, в областта на подбедриците. Те са болезнени и траят по няколко секунди. Могат да бъдат симптом на магнезиев дефицит в организма на майката, но могат да бъдат провокирани и от притискане на нервни окончания от нарасналата матка. Като превенция е възможно да се приемат повече пълнозърнести храни, кафяв ориз, мляко и млечни продукти. В ежедневието избягвайте да сте постоянно в седнало положение или с кръстосани крака. Прекомерната физическа активност също не е препоръчителна.

По време на бременността е удачно да се извършват умерени физически активности. Това ще допринесе за поддържане на тонуса на организма и ще предотврати прекомерното наддаване на тегло. Освен това физическото натоварване помага за стимулиране на кръвообращението.

Виж още

 

И малко за приятните усещания…

Наред с неразположенията по време на бременността, има и много приятни усещания, които някои от вас ще изпитат за първи път. Ще усетите първите движения на бебето. Ще станете свидетел на развитието на един перфектен организъм в абсолютния синхрон с времето. Бременността е едно дълго пътуване, което има за цел да ви отведе в един нов свят, изпълнен с радости, трепети и много желание за скорошна среща. Всяко едно от неприятните неразположения ще изчезне в мига, в който се докоснете до съвършенството, наречено нов живот.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре