Сега четеш
Препоръчителни спортове през бременността

Препоръчителни спортове през бременността

Кои са „добрите“ и „лошите“ спортове през 9-те месеца? Отговор на този въпрос ни дават с д-р Фадел и д-р Риж-Панова.

 

Що се отнася до избора на спорт за бременни жени, има малко свобода за жените спортистки. Например, една жена, която редовно бяга маратони, може да остане активна по време на бременност, стига да няма усложнения на бременността. Започването на тренировка за маратон, след като разберете, че сте бременна, не е най-добрата идея, особено ако никога не сте опитвали това преди бременността.

Препоръчани „добри” спортове са: бягане, джогинг, плуване, йога, ходене, тенис, голф, колоездене, боулинг. Тези спортове са с нисък риск от падане.

„Лошите“ спортове за избягване са: футбол, ски, скейтборд, скално катерене, ролкови кънки, гмуркане, вдигане на тежести, алпинизъм. Тези спортове са по-опасни и с по-висок риск от падане. Има, разбира се, и изключения. Жена, която редовно вдига тежести, може да получи разрешение от акушер-гинеколога си да вдига по-умерени тежести по време на бременността си. Обикновено умереното вдигане на тежести е безопасно, стига да няма история на усложнения на бременността или история на спонтанни аборти.

Има и спортове, които никога не са безопасни по време на бременност. Гмуркането, например, изисква намаляване на налягането на тялото. Плодът не може да понижи налягането, както възрастен човек. Данните показват повишен риск от усложнения на плода, когато бременната жена практикува гмуркане.

С оглед на всичко това, преди да изберете каква да бъде физическата ви активност през бременността и какъв спорт да практикувате, консултирайте се с вашия акушер-гинеколог. Той най-добре ще ви посъветва за най-безопасното ниво на натоварване.

 

Виж още

Д-р Елена Фадел, специализант по акушерство и гинекология

консултант: Д-р Мажена Риш-Панова, началник на отделение по патология на бременността

Първа САГБАЛ „Света София“

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре