Сега четеш
Рискова бременност

Рискова бременност

При някои жени бременността протича по-леко, при други – по-тежко. И в двата случая е важно професионалното проследяване на състоянието на жената. И все пак, коя бременност се приема за рискова, какви са най-честите проблеми и за какво да внимаваме… За да отговорим на тези въпроси, потърсихме един от най-добрите и най-любимите на всички бъдещи майки специалисти – д-р Иван Сигридов, благодарение на който не една и две рискови бременности са стигнали до успешен край.

 

Коя бременност се определя като рискова?

Няма унифицирано определение на понятието „рискова бременност“, тъй като то съдържа освен медицинска и социално-културна компонента. Ето например в Индия рискова е бременността с бебе от женски пол. Рискът идва от това, че вероятността да бъде прекъсната такава бременност и да не се реализира е много голям… Всяка бременност е ценна сама по себе си и трябва по презумпция да се приема за рискова, докато това предположение не се отхвърли аргументирано в хода на протичането й. Това става чрез адекватен набор от изследвания и наблюдения. За пример ще дам съвременния скрининг за синдром на Даун, който от задължителен за рисковите групи се превърна в задължителен за всички бременни. Ето защо на всяка бременна се вменява задължение да се проследи в женска консултация и да роди в болнично задължение.

През последните три години според статистиките за нашата държава близо половината от бременните са се озовали в реанимация в деня на раждането си и половината от новородените са били са били обект на интензивни медицински грижи. Ето защо може да приемем, че 50% от бременностите са били рискови и за двете страни – и за бебето, и за майката.

 

Рисковата бременност болест ли е?

Ако я сравняваме с болест, то тя е от леките и краткотрайни, но не смятам, че това определение й приляга. Все пак болестите оставят негативен отпечатък в тялото ни, много често и завинаги, докато раждането на живо и здраво дете по-скоро ни променя към по-добро, дава ни увереност както в собствените сили, така и в цялостната система за обгрижване.

 

Кои могат да бъдат причините за една рискова бременност?

Списъкът е изключително дълъг и обновяващ се. Няма как да го разгледам обстойно. Аз бих ги подредил като предвидими причини, каквито са например бременностите с придружаващи хронични заболявания, и непредвидими, каквито са например вирусните инфекции по време на бременност или интоксикациите с тежки метали, които засягат бебето. Докато правилното менажиране на първите е мерило за качеството на локалното здравеопазване, то предвиждането на вторите и минимализирането на негативния ефект върху поколението ни, например спирането на нови болести като аутизма, е общ дълг на прогресивните общества и лекарите визионери. Продуктът на това партньорство ще постави фундамента на едно по-здраво бъдещо поколение.

 

По-специални ли са грижите тогава за бременната жена?

Грижите не е нужно да са по-специални, но е задължително да се извършват от опитен за конкретния проблем специалист или група специалисти. Отмина времето на пенкилерите. Днес специалистите по патологична бременност отстъпват мястото си на добре сътрудничащи се помежду си тесни специалисти като например детски кардиолози, хирурзи, генетици и т.н., които не е нужно да работят физически рамо до рамо. Така от всяка диагноза се премахват съмненията, лечението е по-точно и води до успешен завършек на бременността.

 

За какво трябва да внимава бременната жена в този случай?

Трябва да е внимателна в спазването на точната последователност от съвети и предписания. Биохимичните процеси в тялото протичат в стриктен ред и са взаимно зависими. Образно казано, все едно чакаме на спирката на градския транспорт, през която преминават рейсове с различни номера. За да достигнем до желаната дестинация, трябва да се качим на конкретен номер рейс, в конкретния час и минута, като често има и прекачвания.

 

Виж още

Има ли данни колко от рисковите бременности завършват успешно?

Такъв тип статистика в България, и не само у нас, е трудно да се води прецизно, за да я цитирам. По мое наблюдение от 400 бременности, неуспешните са от една до три, като говоря от 400 високорискови бременности. Парадоксът тук е, че правилно диагностицираните и третирани високорискови бременности са източник на по-голям брой успешни раждания за сметка на неглижираните нискорискови. Ето защо смятам, че е редно да се подхожда с един аршин, т.е. всички да имат достъп до еквивалентни диагностични и лечебни процедури.

 

Как ще успокоите жените, които имат проблеми през 9-те месеца?

Съхранете психиката си и увереността в собствените си възможности! Другото оставете на нас, доказаните специалисти, и не забравяйте да ни запознаете с причината за нашето общо познанство – вашето здраво бебе.

 

Д-р Иван Сигридов
специалист по фетална морфология и проследяване на рискови бременности

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре