Сега четеш
Ролята на акушерката

Ролята на акушерката

Замисляли ли сте се каква е ролята на акушерката? Може ли да си изберете акушерка, така, както си избирате акушер-гинеколог, който да следи бременността ви? И защо е добре да го направите? За значението на акушерката в живота на жената разговаряме с Тони Димова, акушерка, заместник председател на Алианс на българските акушерки.

 

Какво е акушерка?

В настоящето и според всички нормативни документи акушерката е (медицински) специалист с висше образование, степен бакалавър, и с квалификация за осигуряване на медицинска помощ в областта на акушерството и гинекологията.

Извън този контекст обаче зад думата „акушерка“ се крие една многопластова личност, призвана да бъде до жената. Акушерката притежава медицинска компетентност в много направления – психология и пренатална грижа за бременната, диететика и хранене, двигателна активност, семейно планиране и контрацепция, социални дейности… Тя е безценен съветник и подкрепа за всяко семейство, в което има новородено. Възможността семействата да разчитат на доверена акушерка в обгрижването на бебето ги прави по-уверени и по-спокойни. Всяка майка иска най-доброто за своите деца и какво по добро от това да може да почерпи от опита и медицинската компетентност, които притежава една акушерка.

 

Каква е нейната роля?

Ролята на акушерката е да бъде до жената и всяка жена е добре да има своята доверена акушерка.

В настоящето най-често ще откриете акушерката в родилния дом, в родилната зала, родилното отделение, в отделенията за новородени и за интензивна грижа за новородени. На все по-малко места обаче можете да откриете акушерка в кабинета за женска консултация.

Работата на акушерката във всяко отделно звено, в което работи, има своите специфики. Това изисква от нея да има богат набор от знания и умения и да бъде добър психолог.

В недалечното минало съществуваше практиката на дородов и следродов патронаж – дейност, която се извършваше от акушерки. Те посещаваха по определен график дома на семействата, очакващи бебе, и тези, които вече са изписани от родилния дом.

Посещенията преди раждането имат за цел запознаване със средата, в която ще се отглежда бебето, и нейната подготовка. Семейството получава съвети, които да осигурят най-благоприятната среда – физическа и емоционална, за възстановяване на майката и грижа за новороденото.

След раждането посещенията на акушерката имат за цел проследяване на здравословното състояние на майката и бебето. Акушерката дава насоки и проследява процесите на лактация и кърмене, на възстановителния период след раждането, своевременно насочва жената при възникнал проблем. Тя отговоря на всички въпроси, които неминуемо си задава всяка, наскоро родила жена.

Периодът след раждането е изключително важен и по отношение на емоционалното и психическото състояние на майката. В следродилния период много често се наблюдават състояния на следродилна тъга и следродилна депресия. Акушерката, която е добре подготвен специалист, може да идентифицира тези състояния и да подкрепи жената и семейството в преодоляването им, а при необходимост – да насочи към друг специалист.

Както по време на бременността, така и след раждането храненето и двигателната активност на жената са от важно значение за нейното и на бебето здраве. Акушерката може да даде съвети и да проследи хранителния и двигателния режим на бременната и вече родилата жена, а при необходимост – да ги коригира.

Извън периода на бременност и раждане акушерката също има своето място в живота на всяка жена. В периода на половото съзряване на девойката, например, под формата на индивидуални или групови беседи тя може да запознае подрастващите с всичко, което им предстои, с промените, които се случват с тях във физически и емоционален план, с начините за предпазване от нежелана бременност и с полово-предаваните болести, с това как да се грижат за хигиената и т.н. В периода на пременопаузата и менопаузата акушерката също може да бъде от голяма полза за жената с ценна  информация и съвети.

Виж още

 

Така както жената може да си избере гинеколог, може ли да си избере и акушерка за раждането?

Да, разбира се. Все повече жени имат това разбиране и търсят акушерка, която постоянно да е до тях и да ги подкрепя и напътства по време на един естествен процес, какъвто е раждането.  Ако жената е имала възможността да се запознае и поговори с избраната от нея акушерка, това допълнително внася спокойствие и доверие между тях, което прави раждането по-удовлетворяващо за жената.

В миналото съществуваше практиката на участъковите акушерки, където няколко поколения жени от едно семейство на практика имаха своята доверена акушерка. В настоящето липсата на акушерки в доболничната помощ ограничи възможността жените да имат своя контакт с акушерка. Училищата за родители дадоха възможност жените да открият акушерка, на която биха могли да разчитат в периода след раждането. Все още обаче тази възможност е достъпна за малко семейства по много и различни причини.

 

Тони Димова

акушерка, заместник председател на Алианс на българските акушерки

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
2
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
1
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре