Сега четеш
Секс по време на бременност

Секс по време на бременност

Интимният живот по време на бременност често се променя. И ако в началото заради неразположението, главоболието или гаденето на жената никак не й е до секс, то по средата на бременността либидото й се засилва. Но всичко е строго индивидуално – и ако при някои двойки сексуалното желание нараства, то при други е съвсем слабо или дори напълно липсва. По темата за секса през бременността разговаряме с доц. Димитрова.

 

Полезен или вреден е сексът през бременността?

Ако бременността протича нормално, няма никакви причини интимните отношения да бъдат забранявани. Нещо повече – сексът може да има и много предимства. Ето някои от тях, над които е добре да се замислите:

  • Сексът гори калории (50 калории за 1 час) и укрепва мускулите на тазовото дъно, което е важно за раждането и възстановяването след това;
  • Води до понижаване на кръвното налягане и помага за по-добър сън;
  • Оргазмът води до освобождаването на окситоцин, хормон, който повишава прага на болка и засилва привързаността;
  • Сексът по време на бременност може да намали нивата на стрес;
  • Когато майката се чувства добре, и детето се чувства добре, а това оказва положително влияние върху състоянието му.

 

Има ли пози, които се препоръчват?

Всяка поза е удачна, когато е приета и желана и от двамата партньори. С нарастването на корема обаче удобните пози се променят. В края на бременността мисионерската поза трябва да се избягва поради принудителното гръбно положение на жената. Препоръчва се и двамата партньори да са в изправена позиция, като мъжът е зад жената и проникването може да се контролира. Грубият секс е недопустим, както и всичко, което създава дискомфорт на бъдещата майка. Може да използвате възглавница, която да поставите между коленете си при странична позиция (попови лъжички). Ако е необходимо – използвайте лубрикант. Оралният секс е безопасен по време на бременност, ако се спазва добра орална хигиена и по никакъв начин не се издухва въздух във влагалището.

 

В кои случаи сексът е забранен?

Ако имате някои от следните симптоми, е добре да посетите лекар, а сексът да се избягва:

  • болка по време на коитус (полов акт);
  • съмнение за разкъсан околоплоден мехур и изтичане на околоплодните води;
  • кървене от влагалището или зацапване;
  • имате преживяно преждевременно раждане или няколко спонтанни аборта;
  • плацентата ви частично или напълно покрива отвора на маточната шийка (плацента превия).

 

Може ли сексът да предизвика спонтанен аборт?

Сексът по време на бременност не може да предизвика спонтанен аборт. Ако обаче бременността е на термин или преносвате, сексът може да ускори процеса.

 

Нужно ли е да се използва презерватив?

Не е необходимо да се използват презервативи, освен в случаите, когато има съмнение или наличие на вагинална инфекция. Увеличено течение от влагалището, съпроводено с неприятна миризма, сърбеж и дискомфорт е повод да се посети лекар.

При някои жени се наблюдава увеличено либидо, при други – напротив, то спада…

Тъй като кръвотокът към половите органи е повишен по време на бременност, при много жени сексуалните усещания са много по-силни от обикновеното. Това се отнася и за оргазмите, които се постигат по-лесно, а понякога са и по-интензивни.

Учените твърдят, че през бременността либидото се „контролира“ от общото състояние на жената. Ако тя се чувства в отлична физическа и психическа форма, няма основания за опасения.

 

Виж още

Някои бъдещи майки и татковци се притесняват, че могат да увредят бебето…

Тези страхове са необосновани. Бебето е много добре защитено в майчината утроба. Половият акт по никакъв начин не може да му навреди. Детето не става свидетел на интимните моменти между родителите си. Единствената промяна, която то може да регистрира, е промяната на пулса на своята майка. Това е нормално състояние за него, нещо, с което е свикнало и дори е полезно. Родителите не трябва да се притесняват, че могат да увредят или наранят плода по време на секс.

 

Любопитно:

В проучване от 2016 г., свързано със сексуалната активност по време на бременност, авторите (Моника Старъч и Александра Кучаржук) са поискали от 220 жени да отговорят на въпроса коя поза им е била най-удобна по време на настоящата бременност. Резултатите показват: 79.5% – странична позиция („попови лъжички“), 51.5% – жената е върху мъжа („ездачка“), 37.1% – партньорите са на четири крака, мъжът е зад жената („кучешка“).

 

Доц. Диана Димитрова, доктор по психология

Медицински университет – Варна

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре