Сега четеш
Силата на съня и ученикът

Силата на съня и ученикът

Пълноценният сън и достатъчното време за почивка са изключително важни за здравето на първокласника. Определете час за лягане (добре е да не е по-късно от 22.00 часа) и се старайте да го спазвате, като имате предвид, че за развитието на детето и отделянето на хормона на растежа са необходими поне 9 часа сън. Децата в училищна възраст трябва да получават между 9 и 12 часа сън на денонощие.

Намаляването на качеството на съня и/или на неговото количество може да повлияе на имунитета и да направи детето по-податливо на заболявания, включително вирусни. По време на сън имунната система освобождава протеини, наречени цитокини. Определени цитокини са важни за борба с инфекциите и възпалението и ни помагат да реагираме на стрес. Но когато не спим достатъчно или сънят ни е нарушен, телата ни произвеждат по-малко от тези важни цитокини.

Сутрин събуждайте детето за училище достатъчно рано, за да може спокойно да се разсъни, да направи сутрешния си тоалет и да закуси. Това ще ви спести много нерви и неприятни сцени.

И нещо любопитно – доказано е, че има директна връзка между броя на часовете сън на детето и оценките му в училище. Дори 15 минути сън повече нощем може да доведат до повишаване на успеха на детето в училище от много добър в отличен, твърдят учени.

Виж още

 

Съвети към родителите:

  • Опитайте се всеки ден да следвате определен режим на лягане и ставане на детето. Това ще се окаже благоприятно на биологичния му часовник и на здравето му.
  • Избягва консумацията на храна и големи количества течности преди сън, както и прекаляването с храни, съдържащи захар (например шоколад).
  • Минимум два часа преди лягане не позволявайте на детето да ползва дигитални устройства, тъй като те превъзбуждат нервната система и пречат на заспиването.
Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре