Сега четеш
Страхът от раждането

Страхът от раждането

Няма жена, която да не изпитва известна доза страх от раждането. Кога този страх е нормален и кога патологичен? Как да се справят с него бъдещите майки, попитахме Петя Андреева, психолог и семеен консултант.

 

Кога страхът от раждането е нормален и кога патологичен?

Страхът от родилния процес, от непредвидените усложнения, от невъзможността на жената да контролира собственото си поведение, от болката, е напълно разбираем, без значение дали става дума за първо или поредно раждане. Този страх може да се повлияе от наличието на адекватна подкрепа от близките, от изграденото доверие към медицинския екип и реалистичното планиране.

Страхът става патологичен, когато започне прекалено да влияе на ежедневието и го обсеби, когато парализира личността и тя става свръхтревожна, възприема и реагира неадекватно на ситуацията. Възможно е да се преживяват панически пристъпи или тежки депресивни състояния. В такъв случай е препоръчително жената да се обърне към специалист психиатър и/или психотерапевт.

Как да управляваме емоциите си?

Все повече жени споделят положителен ефект от прилагането на йога, дихателни и медитативни техники. Бих добавила и творчески, съзидателни занимания. Но това не е панацея.

Овладяването на емоциите е процес, започващ от разпознаването им, преминаващ през разбирането на посланието, което носят, и значението, което им отдаваме, и стигащ до приемането им. Много е важно жените да могат да изразят онова, което чувстват, да могат да го покажат и споделят, да се чувстват разбирани и подкрепяни.

Моментите на несигурност и страх са нещо естествено и не бива да се очаква, че могат да бъдат избегнати напълно и да се внушава вина у бременните жени, че не успяват да са спокойни.

 

Как бременната жена да намери баланса?

… Чрез ГОВОРЕНЕ!!!

Говорете на бебето си, без да се притеснявате, че то не е „истински” събеседник. Връзката, която започва да се изгражда още по време на бременността, ще бъде безценна през целия ви живот оттук нататък.

Виж още

Говорете с партньора си! Обсъждайте заедно очакванията си, планирайте отговорностите си, споделяйте страховете и радостите си. Ако между вас има неразрешени конфликти, предприемете действия за тях, за да не се задълбочат след раждането на бебето. Преосмислете с партньора си как сте живели досега и с какви нови роли ще живеете занапред.

Говорете с близките и роднините, които ще ви помагат – заявете им ясно от каква помощ ще имате нужда и очертайте границите на влияние и намеса.

Говорете с приятелите и колегите си. Опитайте се да съхраните и поддържате контактите и интересите си, споделяйте вашите преживявания, изслушвайте техните съвети!

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре