Сега четеш
Хранене по време на бременност

Хранене по време на бременност

Около 40% от жените в репродуктивна възраст в България са или с поднормено тeгло, или със свръхтегло и затлъстяване. Това означава, че почти всяка втора жена, с която се разминаваме по улицата, има отклонения от нормите за Индекс на телесна маса (ИТМ). В този контекст проблемът с килограмите засяга и бъдещите майки – желателно е всяка жена да следи теглото си през бременността. На какво да обърнем внимание през 9-те месеца по отношение на килограмите и храненето? По темата разговаряме с доц. Марков.

 

Трябва ли бременната жена да следи теглото си?

През бременността се случват значителни промени в организма, които засягат цялата физиология на жената. Редовното проследяване на теглото се явява особено значим показател, с който се мониторира нормалното протичане на бременността, съответно и отклоненията му. Така че краткият отговор на въпроса е – да, всяка бременна жена трябва да следи теглото си, за да може адекватно да информира медицинските специалисти, които са ангажирани с проследяването на нейната бременност. Трябва да се отбележи и фактът, че не всички бременни жени са изцяло откровени за промените в телесното си тегло.

 

Колко е нормалното да наддаде на килограми бременната жена?

Съществуват различни номограми за това кое е нормалното наддаване на телесната маса по време на бременност. Тези разлики се основават на популационната група, расовата принадлежност, изходната стойност на ИТМ, придружаващите заболявания (напр. диабет и затлъстяване) и т.н. Това, което е важно да се знае, е, че е препоръчително при една жена с нормално изходно тегло преди забременяването и без придружаващи заболявания покачването на телесната маса за цялата бременност да бъде в порядъка на 10-12 кг. Въпреки че на пръв поглед тази стойност изглежда прекалено ниска, на практика се потвърждава, че такова наддаване на теглото през бременността е абсолютно достатъчно и е свързано с по-нисък риск от настъпване на различни усложнения.

 

Има ли рискове от свръхнаддаване или от ниско наддаване?

През бременността се случват значителни промени във функционирането на всички органи и системи на жената. Съществено се засягат метаболизмът, ендокринната система и физиологията на гастро-интестиналния тракт. Това са предпоставките, които имат решаващо влияние върху промените в хранителния режим на бременната жена, като се започне от гадене и повръщане, характерни предимно за първия триместър, изменения в апетита, метеоризъм, гастро-езофагеален рефлукс, констипация и т.н. Ето защо рискът от отклонения в наддаването на телесна маса е сравнително висок, като по-често това се случва в посока на свръхнаддаване. Всички тези промени, за които говорим, често се съчетават с ниска осведоменост и занижен самоконтрол на бременната жена. Така се стига до неконтролиран или свръхприем на определени храни, както и до рестриктивен режим на хранене – с превес на едни и същи храни, за сметка на други. Този проблем не е лесен за решаване и изисква усилия от страна на медицинските специалисти, но най-вече усилия и мотивация от страна на самите бременни.

 

Как да се храни бъдещата майка? Трябва ли да яде като за двама?

Мисля, че в нашето съвремие на всички би трябвало да е ясно, че „яденето за двама” е афоризъм, който принадлежи на миналото. Разбира се, че има промени в хранителния режим на бременната жена – с повишени изисквания към прием на определени хранителни вещества и микроелементи. Съществуват подробни проучвания и детайлни таблици с номограми за всички елементи на хранителния прием през различните етапи на бременността. „Яденето за двама” е едно грубо опростяване на тези промени и служи за извинение на бременните да преминат към неконтролируем прием на предимно вредни храни, което не бива да се допуска. Този феномен води до своите последици и усложнения, както за самата бременност, така понякога и за живота на жената след бременността, в дългосрочен план.

В общи линии, една бъдеща майка трябва да се храни разнообразно и пълноценно, с представители на всички хранителни групи – белтъци, мазнини и въглехидрати, витамини и минерали. Добре е да се ограничава консумацията на сладки и тестени изделия. Приемът на течности обикновено също е повишен, но не трябва да се подценяват рискът от свръхнатоварване на отделителната система, както и оточният синдром през късните етапи на бременността.

 

И все пак, кои храни да присъстват в менюто и кои да изключим?

Няма категорични забрани за прием на определени храни през бременността. Бременни жени има по целия свят и те се хранят с изключително разнообразни хранителни продукти в зависимост от сезонността, местоположението и особеностите на регионалната кулинария. Желателно е да няма крайности в хранителния режим, например свръхограничения на определени храни, за сметка на други. Колкото е по-разнообразен е хранителният режим, толкова е по-лесно за организма на бременната жена да си набави точно тези вещества, които са му необходими за протичането на бременността. Съответно и толкова по-ниска е нуждата от суплементиране на хранителния прием с добавки.

Храните, за които трябва да внимава бременната жена, са тези, които биха могли да бъдат с нарушена годност, „развалени” храни, а също и тези храни, които натоварват значително физиологията на стомашно-чревния тракт – пържени, прекалено пикантни, газообразуващи, трудносмилаеми храни.

 

Как да ограничим апетита? Допустима ли е диета?

Апетитът на бременните жени се променя, като в повечето случаи е повишен. Това често пъти води до свръхприем на храна и особено до изместване на хранителния режим в посока към прием на ограничена група храни. Този феномен се наслагва към метаболитните промени през бременността, най-вече към промените във въглехидратната обмяна. Гестационният диабет, например, е усложнение на бременността, което засяга не само организма на бременната жена, но се отразява и на феталното развитие. Може да се стигне до отклонение в узряването на плода, анатомични отклонения и дори малформации на бебето. Това е доста силен аргумент, с който медицинските специалисти си служат, за да „вразумяват” тези бременни жени, които си признават, че за тях няма значение какви храни консумират и колко ще се увеличи теглото им. Когато стане ясно, че тези промени крият рискове не само за тяхното тяло, но и за развитието на тяхното бебе, тогава бременните жени значително по-лесно се съгласяват с хранителните препоръки, включително и с провеждането на диетични режими, ако са необходими. Диетата по време на бременност не само, че е допустима, но на практика доста често се налага да се провежда.

 

Виж още

С какво се обясняват променливите вкусове към храните през бременността? Има жени, които споделят, че имат желание да схрускат лед или да опитат тебешир – това нормално ли е?

Наблюдават се значителни промени във вкусовите нагласи по време на бременност. Много често се търсят и се консумират храни, които в извънбременно състояние са били изключени от хранителния прием. Няма категорично или просто обяснение на това явление… Както се появява неудържимо привличане към някои храни (например ягоди през зимата), така и обратното – храни, които преди са били консумирани редовно, по време на бременност предизвикват отвращение, гадене и т.н. Това се приема като част от „нормалните” промени във вкусовите възприятия при бременните жени. Разбира се, отново следва да се подчертае, че изпадането в крайности е вредно. Не е добре да се опитва тебешир, порцелан, теракот, стомана и т.н.

 

Вредно ли е кафето по време на бременност?

Кафето по време на бременност е толкова вредно, колкото и в извънбременно състояние. Няма доказателства, че умереният прием на кафе води до негативни последици в протичането на бременността или развитието на плода. Прекалената консумация на тонизиращи напитки при всички хора, вкл. и при бременните жени, може да доведе до разстройства във функционирането на нервната система, нарушения в циркадния ритъм, вторични промени в хранителния режим и да се стигне до отклонения от нормалното протичане на бременността. Така че и тук важи латинската сентенция „Дозата прави отровата”.

 

Доц. д-р Петър Марков,

д.м., началник отделение по aкушерство, обща и онкологична гинекология, тазова хирургия,

Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, София

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре