Сега четеш
1 гестационна седмица

1 гестационна седмица

Изненада! Бременна сте първа седмица, но всъщност това не е съвсем така. Причината е, че първата гестационна седмица започва да се брои от първия ден на последната редовна менструация (ПРМ). Дните на овулацията и зачеването понякога са наистина трудни за определяне, но физическите признаци на менструацията са много по-лесни за откриване. Така че, преведено от лекарски език, „бременна първа гестационна седмица“ означава, че сте в менструация и че ще заченете бебето си в близките 1-2-3 седмици, в зависимост от продължителността на вашия цикъл. Тоест, ако току-що сте разбрали, че очаквате бебе, може би си мислите, че това е първата седмица на бременността, но вероятно вече сте бременна от около 4 седмици.

Симптоми

Симптомите, които са характерни за първата гестационна седмица от бременността, всъщност са типични за периода на вашия цикъл. Те могат да продължат от три до седем дни и обикновено включват:

  • Вагинално кървене. Вашето тяло отделя маточната лигавица.
  • Болки в кръста и спазми. За да освободите тази лигавица, матката ви се свива, причинявайки болки в кръста и долу ниско в корема.
  • Подуване на корема. Промените в хормоните могат да причинят подуване на корема преди и по време на месечния цикъл.
  • Промени в настроението. Нервността, тревожността и раздразнителността, характерни за периода на менструация, също са в резултат на бушуващите хормони.
  • Главоболие. Много жени се оплакват от главоболие, което също е свързано с хормоналните промени през този период.

Как се променя тялото

През тази първа гестационна седмица, която всъщност е като всеки друг период от месечния ви цикъл, тялото не само изхвърля старата маточна лигавица, но и започва да образува нова, която има за цел да приеме евентуално оплодената яйцеклетка през следващия месец.

Знаете ли, че човешките яйцеклетки са най-големите клетки в тялото, а сперматозоидите са най-малките? Вашето тяло ще освободи една (в редки случаи две) яйцеклетки някъде между 10-ия и 19-ия ден от началото на менструацията ви, или около 14 дни преди следващата. Тя може да бъде оплодена в рамките на 12 до 24 часа след това. Ако сте правили секс предишните дни, това също може да доведе до оплождане, защото спермата живее в тялото ви докъм шест дни.

Първите признаци на бременността няма да се появят веднага. Както споделят много жени, те са отчели бременността през 4-тата гестационна седмица поради липсата на менструация, а не поради някакви други симптоми. Въпреки това има някои ранни признаци на бременността, които могат да се проявят още през първите седмици – болезнени и чувствителни гърди, гадене, умора, чести позиви за уриниране.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре