Сега четеш
14 гестационна седмица

14 гестационна седмица

Добре дошла във втория триместър! Време е да се порадвате на вашата бременност, без неприятните симптоми като гадене, повръщане, умора. Неслучайно наричат този период „фаза на медения месец на бременността“. За по-голямата част от бременните жени това е най-спокойният етап от 9-те месеца. Най-вероятно се чувствате добре и някак по-енергична. Насладете се на всичко това!

Колко голямо е вашето бебе

На 14 седмици бебето е голямо колкото праскова, с размери – около 9 см дълго и тежи приблизително 43 г. То почти е удвоило теглото си от изминалата седмица и продължава да расте с бързи темпове и да усъвършенства всички свои органи и системи.

Симптоми

През тази седмица някои от симптомите, които сте имала през първия триместър, може би ще отшумят или ще изчезнат напълно. Не очаквайте това да се случи веднага и проявете още малко търпение. През 14-та седмица може да се появи някой от следните нови симптоми:

  • Спазми в коремната област. Не се изненадвайте, ако усещате болки ниско в корема – матката нараства и разтягащите се връзки и сухожилия могат да причинят остра, пронизваща болка, особено при промяна на позицията (ставаш от легло, стол, кашляне, кихане).
  • Повече енергия. С отшумяването на някои симптоми като гадене, повръщане и умора вероятно ще си върнете част от енергията.
  • Повишен апетит. Ако гаденето и повръщането вече отшумяват, вероятно усещате по-голям апетит. Внимавайте обаче с покачването на килограмите. Лекарите съветват допълнително приетите към обичайното ви хранене калории да не надвишават 300 на ден, а ако очаквате близнаци – 600. Спазвайте здравословен и балансиран режим на хранене. Избягвайте мазните, сладките и тестените изделия, пакетираните храни и газираните напитки.
  • По-гъста, блестяща коса. Неслучайно казват, че бременните жени се разхубавяват. Едно от тези проявления е, че косата става по-лъскава, по-гъста и по-здрава, което се дължи на завишените нива на естроген в организма.

Как се променя тялото

Не се изненадвайте, ако повишаването на теглото започне да се ускорява през тази седмица – това е нормално, но все пак внимавайте и избягвайте да се харните като за двама.

Ако сте спортували активно преди забременяването, вторият триместър е идеалният период да възстановите тези занимания, разбира се, след консултация с акушер-гинеколога ви. Той може да ви насочи кои упражнения и спортове са препоръчителни за вас. Независимо дали ще изберете нещо по-интензивно, или нещо по-лежерно, не забравяйте, че ежедневната физическа активност е от голямо значение.

Ултразвук

Третият преглед при проследяващия те акушер-гинеколог би трябвало да бъде около 16-та – 20-та гестационна седмица. Тогава ще ви бъдат извършени и всички рутинни измервания – пълна кръвна картина, кръвно налягане, килограми, ултразвук.

Бебето вече прилича на човече – рита с крачета, маха с ръчички, гледа си пръстите, смуче си палеца. То  вече може да си върти очите, да се мръщи, да прави различни гримаси. Има усещане за вкус. Всичките му органи функционират с пълна сила, а бъбреците му започват да произвеждат урина, която мъничето изхвърля в околоплодната течност. Ако в същия момент сте на ултразвук, ще можете да видите това.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
1
Не знам
0
Щастие
2
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре