Сега четеш
16 гестационна седмица

16 гестационна седмица

През тази и близките седмици предстоят вълнуващи моменти! Например ще усетите за пръв път как се движи вашето бебе. Освен това то вече ви чува, така че може още отсега да почнете да му говорите. Между 16-та и -20-та гестационна седмица е и поредният преглед при проследяващия бременността ви акушер-гинеколог. По време на прегледа се извършват всички обичайни изследвания и измервания. За вас – пълна кръвна картина, урина, кръвно налягане, тегло. За бебето – ултразвук, проследяващ развитието на плода, позицията на плацентата и пъпната връв. Ако резултатите от биохимичния скрининг са отчели висок риск от хромозомни аномалии, това е периодът, в който може да ви бъде назначена амниоцентеза.

Колко голямо е вашето бебе

През тази седмица от бременността бебето е с размерите на авокадо – тежи около 100 г, а дължината му е около 12 см.

Симптоми

Подобно на предишната седмица, и през тази може да забележите някои доста приятни симптоми като например, че косата ви е станала по-гъста, по-здрава и по-лъскава. Може да се проявят и някои симптоми, които са не толкова приятни:

  • Болки в гърба. Растящата матка измества центъра на тежестта на тялото, което може да провокира болки в кръста. Опитайте се да следите за стойката си и да държите гръбнака изправен. Има също и доста упражнения, които биха облекчили състоянието ви.
  • По-големи гърди. Размерът на гърдите ви със сигурност се увеличил, тъй като още от първия триместър малко по малко те се подготвят за момента, когато ще се роди бебето и ще трябва да му осигурят кърма.
  • Запек. Запекът по време на бременност е проблем, който засяга много жени. Дължи се на нарасналата матка, която притиска червата. За да се справите с този проблем, приемайте храни, богати на фибри, консумирайте повече течности, не пренебрегвайте физическата активност. Ако въпреки това не отчитате подобрение, консултирайте се с вашия лекар за прием на подходящи медикаменти.
  • Разсеяност. Никой не знае с точност каква е причината, когато сме бременни да започнем да забравяме по-често и да сме по-разсеяни. Най-вероятно това е комбинация от всички фактори – бушуващи хормони, умора, липса на достатъчно сън, напрежение, стрес… Може да си помогнете, като си почивате повече и като не забравяте за физическата активност.
  • Сухи, сърбящи, чувствителни очи. Виновни отново са хормоните. За да се справите с този проблем, може да използвате капки за очи – т. нар. „изкуствена сълза“, но най-добрият вариант е преди да направите това да се консултирате с офталмолог.
  • Сияйна кожа. И накрая – този блясък на бременността, за който хората винаги говорят. Най-накрая можем да поздравим хормоните .

Как се променя тялото

Вероятно вече сте усетили или съвсем скоро ви предстои да усетите за първи път движенията на вашето бебе. В началото може да си помислите, че това са газове или мускулни потрепвания, но съвсем скоро ще се убедите, че това са движенията на вашето бебе и ще се научите безпогрешно да ги разпознавате. Жените, бременни с близнаци, усещат първите движения на бебетата в същия период като останалите майки, но с течение на времето определено са подложени на повече ритничета и побутвания.

Ултразвук

Вътрешните органи на бебето са добре оформени и функциониращи. Костите му стават доста по-плътни, а лицевите мускули – развити. Бебето става все по-активно.  да се движи. и бебето ви започва да прави различни физиономии.

През 16-та гестационна седмица от бременността се оформят и ушните хрущяли, което означава, че бебето вероятно вече може да чува и гласовете, които идват отвън. Вашето бебе има мигли и вежди и може да реагира на силна светлина, като започва бавно да движи очните ябълки. Формират се вкусовите му рецептори.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
1
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре