Сега четеш
20 гестационна седмица

20 гестационна седмица

Поздравления! През 20-та гестационна седмица вече сте на половината път в голямото приключение. Вероятно вече знаете пола на вашето бебе и усещате движенията му все по-осезателно. Мислите ли вече за името? А за бебешките дрешки, които наскоро харесахте в детския магазин? Имате още цели четири месеца да изберете най-доброто име и да купите най-хубавите неща за вашето бебе. Сега най-важното е вашето и неговото здраве.

Колко голямо е вашето бебе

През тази седмица бебето може да бъде сравнено с банан – дълго е около 24 см и тежи около 300 г.

Симптоми

С напредването на бременността вероятно се чувствате по-добре и по-енергична. Разбира се, не би било бременност, ако не се проявят и някои неприятни усещания, които в момента най-вероятно са:

  • Вагинално течение. Увеличеното производството на естроген може да доведе до т. нар. бяло течение – вагинален млечнобял секрет без мирис. Ако е примесен с кръв, има неприятна миризма или причинява сърбеж и парене, консултирайте се с вашия акушер-гинеколог.
  • Крампи в краката. За да се справите с този проблем, пийте повече течности, масажирайте краката и не се залежавайте.
  • Киселини и лошо храносмилане. Внимавай с пикантните, лютите, мазните и киселите храни. Ако ви е трудно да се справите с киселините, посъветвайте се с вашия лекар относно приема на медикаменти.
  • Повече енергия. Вероятно сте по-енергична в сравнение с първия триместър на бременността. Насладете се на тази енергия, докато все още я имате, защото в следващия триместър вероятно ще се чувствате по-уморена.
  • Подуване. Не се притеснявайте, освен ако подуването не е внезапно и силно. Лекият оток в крайниците, а и по лицето е нормален и ще изчезне след раждането.
  • Задух. Растящата матка притиска диафрагмата, както и белите дробове, което създава усещането за липсата на достатъчно въздух. Ако усещате задух, седнете и си починете, но нека позицията е такава, че да не притискате корема

Как се променя тялото

Килограмите постепенно започват да се увеличават. Придържайте се към здравословно и балансирано хранене, бъдете физически активна. Препоръчителното наддаване за втория триместър е около 5 до 6 кг.

Ултразвук

Вашето бебе все повече расте, но развитието му в момента е с по-бавни темпове в сравнение с предишните седмици. Вече има работещи вкусови рецептори, поглъща и отделя амниотична течност, тренирайки храносмилателната система и бъбреците. Не се притеснявайте, че неговата урина отива отново в околоплодните води – вашият организъм е естествена пречиствателна станция и всякакви вредни вещества се преработват и накрая околоплодната течност отново е чиста и стерилна.

През тази гестационна седмица бебето започва да усвоява доста акробатични упражнения, освен мърдането с ръчички и крачета – протяга ръчичка и докосва пъпната връв, смуче си палеца, прозява се, мръщи чело и се смее.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре