ФОТОКОНКУРС ЗА КОРИЦА. ДЕТЕ НА БРОЯ: ДАРИН

Представяме ви Дарин. Той е на 1 година и 3 месеца и е победител в конкурса за корица на списание „Здраво дете“ (брой лято, 2019 г.). Срещнахме се с майка му, за да си поговорим как се грижи за него, с какви трудности се сблъсква и как му помага да разгърне своя потенциал.

Дарин е с дрехи Mayoral от магазини Amigo.

Фотограф: Лиляна Дворянова

Раждане:

Имах безпроблемна и много лека бременност. Дарин се роди секцио 5 дни след термина с тегло 3 360 г и ръст 50 см. Избрах да се роди в деня, в който настъпва пролетта – началото на нещо ново и абсолютно съвършено. Всичко премина без проблеми и усложнения.

Дарин беше спокойно бебе, нямаше колики, спеше добре. Началото за мен беше трудно – притеснявах се за къпането (нали трябва да се пази пъпчето), кърменето (храни ли се достатъчно) и дори дали го държа правилно. С времето нещата ставаха все по-ясни. Към 4-тия месец моето бебе започна да раздава усмивки, да разпознава гласове и да си държи шишето с водата само.

Хранене:

Кърмих го на поискване почти до 6-ия месец, но не знаех дали се храни добре и дали му стига. Взех бебешки кантар вкъщи, за да го меря преди и след хранене. Записвах резултатите в един тефтер. След консултация с нашия педиатър разбрах, че трябва да се дохранва с адаптирано мляко. След 5-ия месец го захраних с пюре от тиква, морков и пащърнак. Сега яде почти всичко – месо, риба, зеленчуци, плодове, бобови храни, като особено много обича кисело мляко и сирене. Разбира се, че за всеки нов продукт беше нужно време и търпение, докато го хареса. Старая се да го храня здравословно. Избягвам бялата захар, пържените храни и шоколадовите изделия.

Дневен режим:

Въпреки че невинаги се получава, опитвам се да изградя дневен режим на Дарин, защото смятам, че това е важно. Напоследък Дари не спи много спокойно, тъй като му никнат зъбки. Ставаме към 7.30 ч., следва тоалет, гърне (предстои ни ясла) и обличане. Закусва попара, каша или кисело мляко с овесени ядки и плодове. След това излизаме на разходка. Любимите му занимания са ритане и хвърляне на топки, игра с колички, различни фигурки и кубчета. Обича музиката и детските песнички. Следобедният сън е между 14.00 и 16.00. После следва  следобедна закуска, отново разходка и игри навън. В топлите месеци се прибираме към 20.30 ч., следва любимата баня, вечеря и към 22.00 ч. заспива. Като по-малък не искаше биберон, но откакто започнаха зъбките, биберонът го успокоява и го ползваме само за приспиване.

Развитие:

Дарин не пожела да пълзи и да се върти по корем като по-малък, към 11-ия месец започна да се изправя и да пристъпва хванат за ръчичка. Вече е доста по-уверен, прави сам по няколко крачки, но все още се налага да го придържам. Започнахме с книжките от рано, но той е малко нетърпелив и засега не проявява интерес към тях, освен да ги ползва за игра. Много обича музиката, пускаме постоянно детски песни и тогава е истински щастлив – танцува, пляска с ръце и се опитва да пее.

Здраве:

За мое щастие, да чукам на дърво, досега Дари не е боледувал сериозно. Имали сме дни на неразположение с хрема и температура. След консултация с педиатъра разбрах, че това са нормални симптоми при никнене на зъбки. Приема витамин Д по 2 капки дневно. Против антибиотиците съм, надявам се да не ни се налага приемането им. Все още не сме взимали витамини за подсилване на имунитета. Смятам, че здравословното хранене е в основата.

Ваксини:

Засега понася ваксините добре. Сложени са всички ваксини според имунизационния календар до тази възраст. „ЗА” ваксините съм. В началото бях притеснена за страничните ефекти, но засега всичко минава добре и съм спокойна.

Моят любим педиатър:

Нашият педиатър е д-р Ивайло Димитров от поликлиника Младост. От раждането на детето сме при него. Доверяваме му се напълно. Тук е мястото да благодарим на него и екипа му за отношението и грижите. Дано не се налага да се срещаме често J.