ФОТОКОНКУРС ЗА КОРИЦА. ДЕТЕ НА БРОЯ: МИХАЕЛА

Представяме ви Михаела. Тя е на 1 год. и 4 мес., от Добрич, и е победител в конкурса за корица на списание „Здраво дете“ (брой зима, 2019 г.). Срещнахме се с родителите й, за да си поговорим как се грижат за нея, с какви трудности се сблъскват и как й помагат да разгърне своя потенциал.


Михаела е с дрехи Mayoral от магазини Amigo.
Фотограф: Лиляна Дворянова

Раждане:

Със съпруга ми обожаваме децата си! Те са най-ценното, най-милото и най-любимото! Животът ни е пълноценен и има смисъл, защото притежаваме най-голямото богатство – трите ни прекрасни деца Петър, Яна и Михаела!

Преди 12 години си казвах: „Искам дете, не, не искам”… Не бях сигурна дали съм готова да бъда майка, но това продължи само до момента, в който видях двете чертички. Така се появи синът ни Петър, с най-красивите сини очи! Обичах го толкова много, че си мислех, че не мога да обичам друго дете, тъй като няма да има място в сърцето ми за повече любов. Мина обаче година и разбрах, че съм бременна отново… След 9 месеца родих Яна, със същите прекрасни сини очи. Обикнах я в момента, в който я видях, и разбрах, че майчиното сърце е необятно. Докато дъщеря ми растеше, многократно ми споделяше, че иска сестричка или братче. С мъжа ми, с когото толкова много обичахме и двете си деца, знаехме, че можем да дадем любов и на още едно дете. Така през 2018 г. се роди Михаела! Беше толкова мъничка, тежеше само 2 830 г, но беше най-спокойното бебе…  

Хранене:   

Михаела е изцяло кърмено дете. Никога обаче не е имала специален режим на хранене. Имало е вечери, в които е пропускала храненето си, но не съм я будила, тъй като знам от моята майка, че сънят също е храна. Развиваше се добре, като почти всеки месец наддаваше с близо килограм. Към 6-тия месец я захраних с обичайните картофи, морковче, тиква, а към 10-тия месец я записах на детска млечна кухня. След 12-тия месец постепенно въведох глутена и млякото, като единственото ми притеснение беше да не развие алергия от тях.  

Дневен режим:

По принцип съм „за“ режим на детето, но понякога настъпват ситуации, когато детето не е в кондиция и режимът се променя на 180 градуса. Към момента Михаела все още спи два пъти през деня, преди обяд и след обяд за по час, час и половина. Сутрин става около 8:00 ч., събужда всички у дома, подава ми пантофките си да ги обуя и бегом към стаята на кака и батко, защото трябва да започнат игрите, ако те не са на училище. Към 11:00 ч. вече сме навън. В моя любим град Добрич има прекрасен градски парк, в който може спокойно да загубиш цял ден в разходки из алеите. Така приятно изморени се прибираме, за да продължи лудуването на Михаела с кака и батко. Толкова много ги обича, че използва всеки момент, за да играе с тях. Наблюдавайки децата си как бягат и се смеят, си казвам, че няма по-голямо щастие да имаш деца, било едно, две или още по-хубаво – три. Колкото банално и тривиално да звучи, всичко в живота губи смисъл, ако няма кой да те прегърне след тежкия работен ден и да ти каже с широко отворени и чисти очи, че те обича! Аз имам щастието да го чувам всеки ден от трите ми дечица!

Развитие:

Михаела проходи на годинка и един месец. Все още използва биберон – той ме е спасявал в не един пиков момент. Обича страшно много книжките, дали защото вижда кака и бати с учебниците, но е решила и тя да има книжки, които да похапва в пряк и преносен смисъл.

Здраве:

Допреди месец Михаела не беше боледувала изобщо, но настъпи и този кошмарен за мен момент. Подсилвам нейния имунитет и този на каката и баткото с много плодове и зеленчуци според сезона, а също така смятам, че разходките на чист въздух са от ключово значение за детското здраве.

Ваксини:

Когато поставяме ваксина, винаги съм с присвито сърце, защото имам своите притеснения. Въпреки всичко знам, че е наложително да се поставят. Замисляйки се, преди 10-11 години, когато ваксинирахме по-големите ми деца, бях доста по-смела – всички ваксини се слагаха, когато каже педиатърката, без да изпитвам някакъв страх.  

Моят любим педиатър:

Педиатър на Михаела е д-р Мария Манолова. Бих искала да й благодаря за вниманието, което ни отделя при всяко едно посещение в кабинета й. Пожелавам й много здраве и лично щастие.