ФОТОКОНКУРС ЗА КОРИЦА. ДЕТЕ НА БРОЯ: ЕЛИЦА

Представяме ви Елица. Тя е на 3 год., от Плевен, и е победител в конкурса за корица на списание „Здраво дете“ (брой есен, 2020 г.). Срещнахме се с родителите й, за да си поговорим как се грижат за нея, с какви трудности се сблъскват и как й помагат да разгърне своя потенциал.

Елица е облечена с дрехи  Mayoral, магазин Amigo.

Раждане

Моята втора бременност беше прекрасно, но и много трудно време. Имах доста преживявания, преди бебето да се появи на бял свят. Бременността ми беше рискова и доста си полежах за задържане първите три месеца. Въпреки това бях толкова щастлива, че ще имаме второ детенце, че почти всички предизвикателства приемах с усмивка.

Родих със секцио малката Елица, тежеше 3300 г и беше висока 50 см. Честно казано, вече не си спомням препятствията, помня само незабравимото чувство, което изпитах, виждайки дъщеря ми за първи път, прегърнах и целунах, моето малко момиченце… Сякаш държах целия свят в ръцете си.

Няма по-голямо щастие от това да имаш деца, да те гушнат детски ръчички и да ти кажат с искрени очички, че те обичат. Животът ни е пълноценен и има смисъл, защото притежаваме най-голямото богатство – двете ни деца Теодор и малката ни Елица…

Хранене

Категорично съм „за” кърменето и смятам, че това е най-добрият старт за всяко дете! Както и с първото ми дете, така и с Елица кърмих на поискване две години. Кърменето беше много важно за мен, тази близост и споделеност с бебето е безценна и неповторима. Трудно заспиване, рев от зъбките, кисело бебе – няма проблем, който не можеше да се реши с кърмене!

Захраних я в началото на шестия месец с пюре от домашен морков и много й хареса. За моя радост и тя като батко си яде всичко без проблеми и капризи. Важно е в менюто ежедневно да има месо, плодове и зеленчуци. Стремим се да храним Елица здравословно, без да залитаме в крайности или строги забрани.

Развитие

Смятам, че възрастта от 0-3 год. е ключова и основна за всяко дете. Привърженик съм на образователната методика Монтесори и във вкъщи имаме много книжки и образователни играчки. Слушаме много музика, предимно рок музика, разбира се и детски песнички. Елица е много музикална, танцува, пее и знае много песни. Има толкова много сила и енергия, събрани в малката ни Елица!

Дневен режим

По принцип съм „за” режим на детето, но понякога настъпват ситуации, когато режимът се променя на 180 градуса. Елица сутрин става около 8:00 ч. и събужда всички у дома, ако бати Теди не е на училище, започват игрите него. Следва закуска, малко игри вкъщи и разходка навън. В моя град Плевен имаме прекрасен парк „Кайлъка”, в който може спокойно да загубиш цял ден в разходки по алеите.

Здраве

Елица е здраво дете. Градим имунитета й с много игра навън, здравословна храна и редовен сън. На мнение съм, че организмът сам трябва да се бори и да изгражда защита, а не да се стимулира изкуствено чрез други средства.

Ваксини

Живеем в години и в държава, в която морбили, туберкулоза, хепатит Б са реална, а не отминала заплаха. Нямаме избор, каквото трябва, слагаме. Но с доста страх и недоверие към българския имунизационен календар. За наша радост не е имало нищо тревожно след ваксинация, освен леко неразположение.

Моят любим педиатър

Нашият педиатър и на двете деца и на цялото ни семейство е д-р Юлия Илиева от 2-ро ДКЦ, Плевен. Доверяваме й се напълно. Тук е и мястото да благодарим на нея и екипа й за отношението и грижите. Пожелавам й много лично щастие и здраве.