ФОТОКОНКУРС ЗА КОРИЦА. ДЕТЕ НА БРОЯ: Божидара и Кристина

Представяме ви Божидара и Кристина. Близначките са от София и са победителки в конкурса за корица на списание „Здраво дете“ (брой зима, 2020 г.). Срещнахме се с родителите им, за да си поговорим как се грижат за тях, с какви трудности се сблъскват и как им помагат да разгърнат своя потенциал.

Раждане:

Родих със секцио, по-рано от определения термин. Всичко мина нормално, без усложнения. Божидара се роди 1490 г, 44 см, а Кристина – 1890 г, 45 см. Успях за кратко да се докосна до тях, след което ги сложиха в кувьоз, както всички недоносени бебета. Мъчно ми беше, но знаех че са в добри ръце и всичко ще бъде наред. Дългият престой в болницата беше изпитание, грижите за тях бяха денонощни, но всичко мина и се прибрахме у дома. Доста безсънни нощи изкарахме в успокояване и гушкане.

Хранене:

С кърменето нещата не се случиха веднага, тъй като в болницата приемаха специално адаптирано мляко, докато мине известно време, когато да могат да приемат кърма, а и да се стабилизират. Вкъщи вече нямахме проблеми, но  впоследствие продължихме на смесено хранене – адаптирано мляко и кърма, защото само кърма не стигаше. Първоначално бяхме на режим, но безсънните нощи и умората не ме отказаха от кърменето. Бях щастлива, че мога да кърмя и да давам на децата си това, което е най-ценно за тях. Наддадоха на килограми, пребориха се с всичко и се развиваха нормално, което ме радваше много. Захранихме се на 6 месеца с пюренца от морков, картоф и тиква. Преминахме през всякакви вкусове и мога да кажа, че сега си хапват всичко, дори и през период, когато се появява ново зъбче. Избягвам обаче сладкото и соленото. Стремя се да има разнообразие в менюто, да приемат повече течности – вода, чай, прясно изцедени сокове, айрян.

Дневен режим:

Донякъде съм „за“ режима, но невинаги става така, както ние, родителите, искаме. Със съня имахме проблеми. Будеха се често, особено Божидара, заспиваха късно, ставаха късно… С гърнето също късно постигнахме успех… Но никога не съм насилвала нещата. С израстването си и с тръгването на ясла и двете влязоха в ритъм. Придържаме се към режима, който имат в яслата и сега, когато сме вкъщи през почивните дни, обикновено закуската е около 8.30 часа. Следват игри, разходки, обяд около 12.30 часа, сън, още две хранения за деня и идва времето за любимата баня вечер.

Развитие:

При нас всяка стъпка от развитието започваше на по-късен етап, както може би при повечето недоносени деца. Пълзене, прохождане, пробив на зъбки, проговаряне… Всичко това се случваше първо при Кристина, може би защото се роди по-голяма на килограми, а и като цяло тя е по-дейна и емоционална от Божидара. Сега вече и двете са щури и не се спират. Говорят много, смеят се, забавляват се и играят заедно.

Здраве:

Слова Богу, досега Кристина и Божидара не са боледували сериозно и често. Обичайните хрема и кашлица от яслата, висока температура са вдигали два пъти, но не се е стигало до лекарства и антибиотици. От нашия педиатър научих, че детето само трябва да се пребори и да не се бърза с лекарствата. Повечето течности и пълноценната храна помагат за бързото оздравяване. За имунитета също мисля, че не трябва да се дават постоянно имуностимуланти. Давам единствено витамин Д и веднъж, по съвет на педиатъра, преди да тръгнат за първи път на ясла, пробиотик и сироп с коластра. Движението и чистият въздух също са ключови в изграждането на имунитета.

Ваксини:

Не съм против ваксините като цяло. До момента Кристина и Божидара имат всички задължителни ваксини. Понесоха ги добре и без проблеми. Имаше само леко зачервяване на мястото веднъж, но всичко премина.

Моят любим педиатър:

Нашият любим педиатър е д-р Шаркова. Мога да пиша много за нея и само хубави неща. Трудно ми беше да намеря педиатър преди да родя. Търсих, разпитвах, но никой не приемаше нови пациенти, дори и бебета. Когато се свързах с нея обаче, тя каза, че ще ни вземе. Оттогава й се доверявам напълно! Има подход към децата, отговорна е и всеотдайна и винаги мога да разчитам на нея при нужда. Благодарим ви, д-р Шаркова!