Сега четеш
21 гестационна седмица

21 гестационна седмица

Вече сте в последната седмица на 5-тия календарен месец от бременността. Предстои ви да влезете в шестия месец, който е последният от втория триместър. Вероятно вече сте усетили, че именно второто тримесечие е най-спокойният период. Най-вероятно сутрешното гадене е преминало, а в момента се чувствате по-енергична отпреди. Наслаждавайте се на това време, защото в третия триместър ще се появят симптомите на напредналата бременност – коремът ще ви тежи все повече, отново ще се уморявате по-лесно и т.н. Използвайте това време, например, за да обиколите магазините за детски мебели и да планирате как ще обзаведете детската стая. Или пък, за да свършите други набелязани задачи.

Колко голямо е вашето бебе

В 21-ва гестационна седмица бебето е голямо колкото тиквичка – тежи около 360 г, а дължината му е приблизително 25 см. Все по-осезаемо усещате движенията му.

Симптоми

В момента се намирате в средата на бременността и вече сте усетили много от симптомите, съпътстващи това състояние. Ето какво може да очаквате през тази седмица:

 • Киселини и лошо храносмилане. Избягвайте пикантните, мазните и сладките храни, които могат да предизвикат киселини и храносмилателни проблеми. Избягвайте да похапвате вечер късно, преди лягане.
 • Контракции на матката. Това са т. нар. Бракстън Хикс контракции, които представляват свиване и втвърдяване за кратко на корема, като по този начин матката се подготвя за предстоящото раждане. За разлика от истинските контракции те са нередовни, преминават бързо и в повечето случаи не са болезнени. Ако ги усещате по-интензивно, не се притеснявайте да обсъдите това с вашия акушер-гинеколог.
 • Суха, сърбяща кожа. Успоредно с нарастване на коремчето и растящите килограми, кожата ви също се разтяга, което може да предизвиква сухота и сърбеж. За да облекчите това състояние, използвайте подхранващи и хидратиращи кремове, а също така избягвайте тесните дрехи.
 • Стрии. Появяват се в резултат на разтягането и изтъняването на кожата. По-чести се срещат при жени, бременни с близнаци, както и при жени, които са наддали повече на тегло или пък са генетично предразположени. Погрижете се за тях или за превенцията им с подходяща козметика, консултирана с дерматолог.

Как се променя тялото

Поглеждайки се в огледалото със сигурност виждате, че бременността ви личи – коремчето е все по-голямо, а кантарът показва все нови и нови качени килограми… Ами това е съвсем нормално – все пак сте бременна в 21-ва гестационна седмица, Покачването на теглото е в пряка връзка с развитието на плода и с промените, настъпващи във вашето тяло. Знаете ли, че в края на бременността:

 • теглото на бебето ще е от 3 до 4 килограма;
 • плацентата ще тежи около 600 г;
 • теглото на матката може да е достигнало 1 кг;
 • амниотичната течност ще тежи около 800 г;
 • мазнините – около 3 кг;
 • тегло на гърдите – средно около 500 г;
 • увеличен обем на течности – около 1 кг;
 • повишен обем на кръвта – около 1,5 кг.

Това са средно около 12-13 килограма, които ще носите в края на бременността.

Ултразвук

През 21 гестационна седмица движенията на бебето стават доста отчетливи и може да усетите дали дали ви удря с ръчичка или краче. Бебето спи или бодърства през определени периоди от време, подобно на режима на новородено. Продължава да гълта околоплодна течност и да отделя урина, в червата му се образува мекониум, който ще остане там до края на бременността – това е черно-кафявата каша, която бебето ще изходи в първите часове, след като се роди. Ако бебето е момиче, започват да се оформят матката и маточните му тръби, а ако е момче, тестисите му са все още в коремната кухина, но скоро ще започнат да се спускат към скротума.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
1
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре