Сега четеш
22 гестационна седмица

22 гестационна седмица

С тази седмица започвате шестия календарен месец от бременността ви, с който ще приключи вторият триместър. Както вече знаете от досегашния ви опит, някои от симптомите изчезват, появяват се нови. Това, което важеше за предишната седмица, с пълна сила важи и за тази – използвайте този последен месец, за да осъществите набелязаните задачи – ремонт, избор на детско креватче и мебели и т.н.  През следващия триместър ще се чувствате все по-уморена и тромава…

Колко голямо е вашето бебе

Вече е с размерите на кокосов орех – тежи около 430 г, а дължината му е около 27 см от главата до петите.

Симптоми

Симптомите през тази седмица са свързани основно с факта, че бебето става все по-голямо и силно, а коремчето ви нараства с пълна сила:

  • Стрии. Представляват микро разкъсвания на повърхността на кожата, причинени от бързото й разтягане и изтъняване. Добрата новина е, че след време те ще избледнеят, дори и да не изчезнат напълно. Може да си помогнете с подходяща козметика, а също така като се храните здравословно и избягвате резките качвания на килограми.
  • Изпъкнал пъп. Получава се вследствие на натиска, който оказва растящата матка. Може да ви сърби и да ви причини известен дискомфорт.
  • Повишено сексуално желание. Под въздействие на хормоните либидото ви може да се повиши. При някои жени обаче става точно обратното.
  • Обилен вагинален секрет. Често срещан симптом за този период на бременността. Ако секретът е белезникав и без особен мирис, не би трябвало да ви притеснява. Промяната в цвета му, неприятната миризма, паренето и сърбежът обаче може да са знак за инфекция и изискват консултация с вашия акушер-гинеколог.
  • Подуване на крайниците. Типичен и често срещан симптом, дължащ се на повишеното количество течности в тялото. Ако обаче подуването е силно и внезапно, това може да е знак за опасно усложнение – прееклампсия. Консултирайте се спешно с вашия акушер-гинеколог.
  • Болки в гърба. През втория и третия триместър болките в гърба се засилват, което се дължи на това, че уголемяващата се матка измества центъра на тежестта на тялото и променя стойката ви. Опитвайте се да държите тялото си изправено, леките упражнения и масажът също дават добри резултати.
  • Повишено окосмяване. Когато не става дума за косата, това е неприятен симптом, но няма как – това са страничните ефекти от бушуващите хормони.
  • Задух. Растящата матка притиска диафрагмата, както и белите дробове, което създава усещането за липсата на достатъчно въздух. Ако усещате задух, седнете и си починете, но нека позицията е такава, че да не притискате корема.

Как се променя тялото

Коремчето ви става все по-голямо и може би вече започвате да се чувствате по-тежка и тромава, особено ако сте бременна с близнаци. Матката ви е стигнала почти до нивото на пъпа, може да я усещате стегната и твърда за кратък интервал от време. Вашият лекар най-вероятно ви съветва да се придържате към бавно наддаване на тегло – обратното не е желателно. Това ще рече, че не бива да се храните като за двама, а към ежедневното ви меню трябва да добавяте не повече от 300 допълнителни калории. Добра идея е да разпределите храненията си на малки, но редовни порции – около 5-6 пъти на ден. Хранете се здравословно и балансирано! Избягвайте тежките, мазните и сладките храни

Ултразвук

Бебето вече е съвсем оформено и прилича на истинско малко човече. То има  вежди, мигли и може би дори известно количество косми по главата. Кожата му все още е набръчкана, защото е в процес на натрупване на подкожни мазнинки..Възприема светлината и тъмнината, чува гласовете и звуците. Периодите на сън и бодърстване стават по-различими, като прекарва в сън средно около 12-14 часа, като новороденото.

Припомняме, че в периода между 18-та и 22-ра гестационна седмица се прави т.нар. фетална морфология, която представлява детайлно изследване на органите и системите на бебето, за да се изключат всякакви структурни дефекти и аномалии. Ако все още не сте направила този важен преглед, планирайте час за него.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре