Сега четеш
25 гестационна седмица

25 гестационна седмица

Вече се вижда краят и на втория триместър. Всеки изминал ден, всяка изминала седмица ви доближават все повече до големия финал на вашето 9-месечно приключение. Остана съвсем малко, а търпението ви вече се изчерпва и искате да се запознаете с малкото човече, което се крие коремчето ви, и да го гушнете. Искате да свършат и всички неприятни симптоми, свързани с бременността… Повтаряйте си, че сте на финалната права и че съвсем скоро ще държите вашето бебче в обятията си.

 

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е голямо колкото карфиол – тежи около 600 г, а дължината му е около 35 см.

Симптоми

Въпреки че все още се чувствате доста енергична, наедряващият корем и качените килограми вероятно ви карат да се чувствате по-тромава. Симптомите през тази седмица може да са:

  • Проблеми със съня. Безсънието е често срещан симптом в този етап от бременността. Причините за него са не една и две – тревожни мисли, невъзможност да спите в любимата си поза, крампи в краката, контракции на матката, по-често уриниране… Решенията? Мислете позитивно, използвайте възглавница за бременни и спете на едната страна, избягвайте да пиете много течности преди лягане.
  • Запек. Двигателна активност, прием на достатъчно течности, консумация на храни, богати на фибри – това са все неща, които биха ви помогнали да се справите с този проблем. Ако не дават резултат, консултирайте се с вашия лекар за подходящи медикаменти.
  • Хемороиди. Те са често срещан проблем през втората половина на бременността. Ако вземете мерки против появата на запек, най-вероятно това ще е и превенция срещу появата на хемороиди. При необходимост консултирайте се с вашия лекар за подходящи медикаменти.
  • Газове и подуване на корема. В този етап от бременността перисталтиката на червата е по-бавна, а храната се задържа по-дълго в тях, което води до образуване на газове.
  • Киселини. Растящото бебе притиска храносмилателния тракт, което може да изтласка стомашната киселина нагоре и да причини киселини. Избягвайте мазните, пикантните и сладките храни. Избягвайте да се храните непосредствено преди лягане.
  • Контракции на матката. Обикновено няма нищо притеснително в тях и може да се проявяват през цялата бременност. Познати са под името Бракстън Хикс контракции и представляват свиване и втвърдяване за кратко на матката. Могат да се случат при смяна на позицията на тялото, преумора, стрес, дехидратация. За разлика от истинските контракции те са нередовни, кратки и в повечето случаи не са болезнени. Все пак, ако ги усещате по-силно, консултирайте се с вашия акушер-гинеколог.

Как се променя тялото

През 25-та седмица нарастването на теглото може да започне да ви безпокои, ако е прекалено голямо. Не забравяйте, че препоръчителното наддаване на тегло за втория триместър е около два килограма на месец. Избягвайте да се храните като за двама! Към дневното ви меню допълнителните калории, които трябва да добавите, е около 300, по-възможност от здравословни и полезни храни. Повечето килограми могат да бъдат причина за усложнения и проблеми със здравето – високо кръвно налягане, гестационен диабет, прееклампсия.

Ултразвук

През 25-та гестационна седмица от бременността се формират капилярите, което придава на кожата малко по розов тен, а също така се натрупва и подкожна мазнина. Всичките му органи и системи функционират. Белият дроб и нервната му система продължават да се усъвършенстват. Развиват се и гласните му струни, а в ноздрите му се образуват малки отвори, през които плодът вече може да диша самостоятелно.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
1
Глупаво
0
Любов
1
Не знам
0
Щастие
1
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре