Сега четеш
29 гестационна седмица

29 гестационна седмица

Бременността напредва и терминът все повече наближава. Ето защо вече трябва да си помислите сериозно за някои неща – дали стаята на бебето е готова, при кого ще раждате, в коя болница ще раждате… Може би ви се струва все още рано, но би било хубаво да потърсите и педиатър за вашето дете. Имайте предвид, че у нас детските лекари са сравнително малко, а листите им с пациенти са препълнени. Време е да подготвите и чантата за родилния дом.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето ви вече е с размерите на патладжан. Тежи около 1 100 г, дължината му е около 39 см.

Симптоми

Бебето ви става все по-голямо и по-силно и повечето от симптомите са свързани с  този факт:

  • Главоболие. Предизвикват го както липсата на достатъчно сън и тревожните мисли около предстоящото раждане, така и ниската кръвна захар, затова хапвай често, но по малко).
  • Суха и сърбяща кожа. Кожата ви вече е претърпяла значително разтягане заради уголемяващата се матка, което може да предизвика сухота и сърбеж. Консултирайте се с дерматолог какви продукти може да използвате, приемайте достатъчно количество течности, за да не се дехидратирате.
  • Болки в гърба. Леките упражнения може да помогнат да се справите и с болките в гърба ви, които през третия триместър се засилват. Уголемяващата се матка измества центъра на тежестта на тялото и променя стойката.
  • Запек. Двигателна активност, прием на достатъчно течности, консумация на храни, богати на фибри – това са все неща, които биха ви помогнали да се справите с този проблем. Ако не дават резултат, консултирайте се с вашия лекар за подходящи медикаменти.
  • Хемороиди. Те са често срещан проблем през втората половина на бременността. Ако вземете мерки против появата на запек, най-вероятно това ще е и превенция срещу появата на хемороиди. При необходимост консултирайте се с вашия лекар за подходящи медикаменти.
  • Често уриниране. Бебето става все по-голямо, с което притиска почти всички вътрешни органи. Натискът върху пикочния мехур ви кара често да посещавате тоалетната. Намалете приема на течности в късните часове на деня и преди лягане, за да намалите пишкането през нощта.

Как се променя тялото

Чувстваш се все по-тромава и тежка. Внимавайте с наддаването на килограми. Ежедневно консумирайте плодове и зеленчуци, както и храни, богати на фибри, които подобряват работата на червата. Избягвайте прекалено мазните, тежките и солените храни. Не забравяйте, че трябва да приемате около 300 допълнителни калории дневно и че храненето като за двама не е желателно.

Ултразвук

През 29-та гестационна седмица от бременността ви бебето е доста голямо и вече му трябва много малко, за да достигне дължината и теглото, с които ще се роди – през следващите седмици ще достигне до дължина около 50-52 см и тегло – над три килограма. И тъй като бебето расте с шеметна бързина, то е възможно да усещате доста по-силно и болезнено неговите ритници или крушета. Това е така, защото пространството, което бебето заема, става все по-малко и тясно за него.

Редовните прегледи при проследяващия бременността ви лекар ще станат по-чести – на всеки две седмици, като по време на тях освен рутинните и добре познати ви вече изследвания, ще се прибави още едно – проследяване на сърдечната дейност на плода или т.нар. запис на сърдечни тонове. Изследването дава информация и за маточните контракции, тяхната сила, продължителност и честота.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре