Сега четеш
3 гестационна седмица

3 гестационна седмица

Въпреки че все още е прекалено рано и надали изобщо имате представа, че сте бременна, най-голямото събитие вече се е случило – яйцеклетка е била успешно оплодена, а зачеването вече е факт. Вероятно очаквате месечния си цикъл и ако това не се случи, вече ще е налице и първият признак, че може би сте бременна.

Симптоми

В третата гестационна седмица все още е прекалено рано за появата на типичните за бременността симптоми. Това е така, защото хормоните, свързани с бременността, не са достигнали високи нива. Въпреки това, може да усещате някои от следните симптоми:

  • Имплантационно кървене. Когато оплодената яйцеклетка стигне до „новия си дом”, може да забележите леки зацапвания по бельото си, които се дължат на имплантирането й в матката.
  • Гадене. След като оплодената яйцеклетка се имплантира, плацентата започва да освобождава НCG хормон. Повишените нива на този хормон може да предизвикат гадене и повръщане. Нивата на HCG са по-високи при многоплодна бременност, като в този случай и неразположенията са по-силно изявени.
  • Промени в гърдите. Гърдите стават чувствителни и болезнени, зърната могат да потъмнеят, тъй като тялото ви започва да се подготвя за кърменето.
  • Липса на менструация. Ако цикълът ви обикновено е по-кратък от 28 дни, в края на тази седмица най-вероятно липсата му ще ви подскаже, че може би сте бременна. Единственият начин да разберете това със сигурност е да направите тест за бременност.
  • Положителен резултат на теста за бременност. Повечето тестове за бременност са с над 99% точност. Имайте предвид обаче, че ако е направен съвсем рано, има вероятност да не отчете положителен резултат, тъй като HCG хормонът все още не е в достатъчно количество в тялото ви. Той обаче се удвоява на всеки 48 часа, така че, ако имате отрицателен резултат, изчакайте няколко дни и отново направете тест.
  • Положителен кръвен тест за бременност. Понякога, ако например сте в риск от спонтанен аборт или извънматочна бременност, вашият гинеколог може да ви назначи кръвен тест. В сравнение с тестовете с урина, кръвните тестове са по-прецизни и откриват дори най-малките следи от хормона HCG. Казано по-простичко – кръвният тест ви позволява да разберете дали сте бременна по-рано и по-сигурно.

Как се променя тялото

Тестът ви е положителен! Развълнувана сте и очаквате да забележите първите промени в тялото си, но в този ранен етап все още е рано за тях. Възможно е да се усещате леко подута, но при повечето жени коремчето започва видимо да нараства едва след 12-та гестационна седмица.

Преди да започнете да се храните като за двама, знайте, че лекарите обикновено препоръчват качването на общо три до пет килограма през първия триместър. Така че определено нямате оправдание да започнете да се храните безконтролно. Всъщност, на този етап не трябва да правите нищо по-различно от обичайното. Наложително е обаче да се храните здравословно и балансирано, а също след консултация с вашия лекар да започнете ежедневен прием на фолиева киселина.

 

Ултразвук

Дори и да направите ултразвуково изследване в този момент, няма как да видите бебето. В рамките на около седмица, оплодената яйцеклетка се настанява (вгнездява) в матката, като междувременно продължава да се дели и да нараства много бързо. Тя е с големината на зрънце сол, като след 3-4 дни, достигайки маточната кухина, ще се е превърнала в малка група от клетки, които носят генетичния материал от двамата родители – зигота. Едва през 4-та гестационна седмица вашият акушер-гинеколог ще може да види на ултразвук, че лигавицата на матката ви се е удебелила, което е знак, че зиготата е достигнала своята крайна – матката, където ще се развива през следващите девет месеца.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
1
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре