Сега четеш
Три удивителни научни експеримента за новороденото

Три удивителни научни експеримента за новороденото

Новороденото чува толкова добре, колкото и ние, възрастните. То може да бъде опитен „слушател“ още от раждането си, та дори и преди това. Преди всичко мъничето обича майчините ласкави думи, като най-добре е мама да бъде точно пред него, докато говори. Но ако някой звук отляво или отдясно го заинтересува, то безпогрешно обръща глава в нужната посока и се опитва да фокусира поглед към източника на звука. На пръв поглед това е съвсем просто действие, но всъщност се включват няколко сензорни системи – слухова, зрителна и двигателна. Много звуци бебето не само чува, но и оценява.

 

  • Проведен е научен експеримент, който показва как новородените могат да различат реалния плач от този, който е на запис. Реалният плач ги тревожи, особено ако е на техни връстници. Трудно е да разберем как малките имат опита да отличат имитацията от реалността. И още по-удивително е съчувствието, което демонстрират бебетата в хода на експеримента. Подобно поведение води изследователите до мисълта, че способността към съпреживяване е преди всичко вродено човешко качество, а не резултат от по-нататъшно възпитание.
  • В друг експеримент участвали бебета на няколко седмици след раждането им, като им пуснали на екран „погрешно“ озвучена реч. Текстът не съответствал на движението на устните. Бебетата моментално губели интерес и отмествали глава от екрана, тъй като речта и артикулацията на говорещия не съвпадала. Учените били удивени – нима мъниците умеят да четат по устните?
  • До още по-интересна закономерност достигат френски изследователи. Бебета, които слушали на запис детска приказка, демонстрирали явни признаци на интерес и оживление. Когато записът обаче звучал отзад напред, мъниците ставали тревожни и бързо преставали да слушат. А гласът оставал същият – монотонен, напевен, приятен. Как децата разбират смислената реч от несмислената, изследователите не могат да обяснят.

Направете и вие експеримент – повтаряйте на вашето бебе една и съща сричка – например „ма“. А след това се „объркайте“ и кажете „му“. Ще бъдете възнаградени с бързо изместване на детската главичка към вас и съсредоточено внимание.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре