Сега четеш
30 гестационна седмица

30 гестационна седмица

Това е последната седмица на 7-ия календарен месец от бременността. Предстои ви да влезете в най-тежкия период на бременността в буквалния смисъл – коремът ви става все по-голям, килограмите – все повече, а симптомите не само, че  не отшумяват, но стават все по-осезаеми. Болки в  гърба и кръста, тежест в краката, безсъние, умора… Неслучайно в скоро време ви предстои и да излезете в отпуск по майчинство – сега е важно да почивате повече и винаги, когато имате възможност.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е с големината на връзка аспержи, дълго е около 40 см и тежи приблизително 1300 г.

Симптоми

С наближаването на термина вероятно все по-често започвате да си мислите за предстоящото раждане, като настроенията ви се люшкат между пълен оптимизъм и краен песимизъм. Колкото и да ви е трудно, опитвайте се да бъдете позитивни и не се натоварвайте с излишни емоции и тревоги. Симптомите, които най-вероятно изпитвате в момента, са:

  • Киселини. Ако имате това неприятно изгарящо хранопровода ви усещане, обърнете внимание какво хапвате. Главните виновници за киселините обикновено са пържените, мазните, пикантните храни – изключете ги от менюто си. Също така избягвайте да се храните непосредствено преди лягане.
  • Проблеми със съня. Безсънието става все по-осезаем симптом. Причините за това са няколко – подритванията на бебето, коремчето, което ви пречи да спите в любимата си поза, крампите в краката, тревожните мисли… Опитайте се да спите на една страна с възглавница между коленете, пийте повече течности (но не преди лягане), мислете позитивно.
  • Отичане на крайниците. Обикновено се проявява в края на деня или при горещо време. Може да си помогнете, като поставяте краката нависоко, често сменяте позицията на тялото, разхождате се… Ако подуването е силно или внезапно, това може да е знак за опасно усложнение, наречено прееклампсия. Консултирайте се спешно с вашия лекар.
  • Общ дискомфорт. Неизбежен е, предвид всичките симптоми.
  • Задух. Растящата матка притиска диафрагмата, както и белите дробове, което създава усещането за липсата на достатъчно въздух. Ако усещате задух, седнете и си починете, но нека позицията е такава, че да не притискате корема.

Как се променя тялото

Вероятно доста по-често усещате корема си твърд и стегнат. Не се притеснявайте, това са т.нар. Бракстън Хикс контракции (свиване и втвърдяване за кратко на корема), които са вид подготовка на тялото за предстоящото раждане. Могат да се случат при смяна на позицията на тялото, преумора, стрес, дехидратация. За разлика от истинските контракции те са нередовни, преминават бързо и в повечето случаи не са болезнени. Все пак, ако ги усещате често или силно, консултирайте се с вашия акушер-гинеколог.

Ултразвук

Бебето вече е доста голямо и му става все по-трудно да се обръща в матката. С всеки изминал ден домът му става все по-тесен, а вие все по-често усещате юмручетата и петичките му в коремчето си. Същевременно мозъкът му се развива, като се появяват характерните мозъчни гънки. Вашето бебе е един малък гений, който може да регулира собствената си телесна температура и топлина. Всъщност, през 30-та гестационна седмица не се е увеличило толкова теглото, колкото мозъкът на бебето. В този момент мозъкът му вече има характерните вдлъбнатини и неравности. Каква е причината за тази промяна? Тези гънки позволяват да се увеличи размера на мозъчната тъкан – една необходима промяна за развитието на бебето, което се подготвя за живота извън утробата.

В периода 30-32 гестационна седмица се извършва следващото специализирано ултразвуково изследване – късна фетална морфология на плода с доплерово изследване, което дава информация за общото състояние на бременността, кръвотока на бебето и темповете, с които нараства.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
2
Глупаво
0
Любов
1
Не знам
0
Щастие
1
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре