Сега четеш
32 гестационна седмица

32 гестационна седмица

Макар да има още няколко седмици до термина, тялото ви и бебето вече се подготвят за предстоящото раждане. Обикновено в този период повечето бебета заемат застават с главичката надолу, т. нар. главично предлежание, и ще останат в тази позиция до момента на раждане. Разбира се, има и много случаи, в които бебето продължава да се върти и намества почти до самия термин, така че ако вашето бебе все още е в седалищно предлежание, не се притеснявайте, има достатъчно време да се обърне.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е голямо колкото зелка – тежи около 1700 г, а дължината му около 42 см.

Симптоми

Симптомите на късната бременност продължават да се усилват и да предизвикват дискомфорт:

  • Контракции Бракстън Хикс. Вероятно е в този период подготвителните маточни контракции да стават по-чести и по-силни. За разлика от истинските контракции те обаче са нередовни, преминават бързо и в повечето случаи не са болезнени. Жените, които са бременни с близнаци, са изложени на по-висок риск от преждевременно раждане, така че наблюдавайте внимателно тези стягания на маточната мускулатура.
  • Киселини. Ако имате това неприятно изгарящо хранопровода ви усещане, обърнете внимание какво хапвате. Главните виновници за киселините обикновено са пържените, мазните, пикантните храни – изключете ги от менюто си. Също така избягвайте да се храните непосредствено преди лягане.
  • Задух. Матката става все по-голяма, което ограничава дихателните движенията на диафрагмата и причинява задъхване.
  • Коластра. През този месец може да забележите жълто-белезникав секрет от зърната на гърдите – тялото се подготвя за кърменето.
  • Обилен вагинален секрет. Ако секретът е белезникав и без особен мирис, приемете го за нещо нормално и за част от подготовката на тялото ви за раждането. Ако обаче има промяна в цвета, неприятна миризма, парене и сърбеж, това може да е знак за инфекция. Консултирайте се с вашия акушер-гинеколог.

Как се променя тялото

Чувствате се все по-тежка, а умората и болките в гърба са все по-чести симптоми. Почивайте винаги, когато имате възможност за това. В близките седмици може да усетите смъкване на корема (бебето се спуска надолу в таза), което, от една страна, ще облекчи част от симптомите като задуха и киселините, но от друга – може да е симптом, че раждането наближава.

Ултразвук

Чудите се какво става с вашето бебе? То започва да се приготвя за големия си дебют! Придобива  умения, които ще му помогнат да се приспособи да вирее извън тялото на майка си – от гълтането и дишането, до ритането и сученето. През тази гестационна седмица трябва да се отбележи още нещо важно – . бебето вече е натрупало доста подкожни мазнини и кожата му вече не е толкова прозрачна. Освен това вашето бебе вероятно вече се е настанило с главата надолу, за да се приготви за раждането. Но ако това все още  не се е случило, спокойно – има достатъчно време бебето да заеме правилна позиция.

В периода 30-32-а гестационна седмица се извършва поредното специализирано ултразвуково изследване, т. нар. късна фетална морфология на плода, като целта е да се събере информация за общото състояние на бременността, кръвотока на бебето и темповете, с които нараства. Продължават и редовните прегледи при проследяващия бременността ви лекар, като те вече са на всеки две седмици. Освен рутинните изследвания се проследява и сърдечната дейност на плода –  т.нар. запис на сърдечните тонове. Изследването дава информация и за маточните контракции, тяхната сила, продължителност и честота.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
1
Глупаво
0
Любов
1
Не знам
0
Щастие
1
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре