Сега четеш
33 гестационна седмица

33 гестационна седмица

Приготвихте ли вече всичко необходимо за родилния дом? Повечето лекари съветват с влизането в 8-ия месец да имате готовност с него, защото навреме и добре събраният багаж ще ви гарантира спокойствие, а и ще бъдете готова, ако случайно бебето реши да подрани с раждането. Така че, ако досега не сте приготвили багажа си, направете го – въпреки че има още време до термина, не чакайте до последния момент!  Едва ли ще ви бъде до стягане на багаж, ако се наложи да тръгнете по спешност към болницата. А както знаем, това понякога се случва…

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е голямо колкото тиква, тип цигулка – тежи около 2000 г, а дължината му е около 44 см.

Симптоми

Ако симптомите през оставащите няколко седмици могат да се опишат с една дума, то това е дискомфорт!

  • Прегряване“. Качените килограми, скоростта на метаболизма и хормоните, които бушуват с все сила, предизвикват усещането, че прегрявате. Няма как да го избегнете, но можете да си помогнете, като носите дрехи от по-леки естествени материи.
  • Главоболие. Често се дължи на хормоналните колебания, но може да се появи и вследствие на дехидратация, затова приемайте достатъчно течности.
  • Задух. Матката ви става все по-голяма, което ограничава дихателните движенията на диафрагмата и причинява задъхване.
  • Разсеяност и несръчност. Няма точно обяснение на какво се дължи този симптом, вероятно е провокиран от стреса и безпокойството, свързани с предстоящото раждане и с дискомфорта, който изпитвате. Наричат състоянието шеговито „бебешки мозък“.

Как се променя тялото

Вие и вашето бебе продължавате да наддавате на килограми и да растете. И как иначе, терминът наближава… Тялото ви започва да дава все по-чести индикации, че раждането идва. Възможно е да усещате Бракстън Хикс контракциите все по-силни и болезнени. Уверете се обаче, че на този етап са кратки и от време на време. Във всички други случаи се консултирайте с вашия лекар, тъй като може да са предвестник на започващо раждане. Може да забележите изтичане на жълто-белезникав секрет от зърната на гърдите – коластра…

Ултразвук

Най-вероятно вашето бебе вече е заело позиция за раждане с главата надолу, ако обаче това не е така, не се притеснявайте, все още има време да се обърне. Имайте предвид, че ако е седалищно разположено, много често краката му се опират в пикочния ви мехур и това да предизвиква неволно изпускане на урина. През тази седмица бебето вече развива собствената си имунна система, която е много важна за оцеляването му, след като се роди, защото тя предпазва малкото човече от инфекции. През 33-а гестационна седмица нивото на амниотичната течност в матката е достигнало своя максимум, което означава, че оттук нататък започва да намалява, за да може да „побере“ растящото бебе. Затова и движенията, които усещате, са по-силни в сравнение с предишните седмици. Амниотичната течност вече е по-малко и няма какво да омекоти ударите. Освен това маточните стени стават по-тънки, което дава възможност в утробата ви да прониква светлина. По този начин бебето вече може да разбере кога е ден и кога  е нощ.

Рутинните изследвания при вашия акушер-гинеколог продължават да са на всеки две седмици и включват измерване на тегло, размер на корема и кръвното налягане. Освен това се проследява и сърдечната дейност на вашето бебе –  т.нар. запис на сърдечните тонове. Изследването дава информация и за маточните контракции, тяхната сила, продължителност и честота.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре