Сега четеш
36 гестационна седмица

36 гестационна седмица

Добре дошла в 9-ия месец, остават само четири седмици до големия финал! Времето наистина лети… Сега всеки миг сега ще е очакване. Затова трябва да бъдете готова – с приготвена чанта за родилното, със задачите в работата, с най-необходимото за бебенцето… Това ще ви осигури така необходимото в момента спокойствие.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е голямо колкото папая – тежи около 2600 ги е дълго около 47 см.

Симптоми

В този етап почти всички симптоми са свързани с факта, че раждането наближава:

  • По-леко дишане. Когато бебето се спуска в таза, ще почувствате облекчение в дишането. Най-накрая един приятен симптом!
  • Болки в таза. Причината? Бебето слиза в таза, връзките между ставите се разхлабват и стават по-еластични, за да улесняват процеса на раждане.
  • Проблеми със съня. В края на бременността проблемът с безсънието става все по-силен. В главата ви се въртят хиляди мисли – всичко ли ще бъде наред, как ще се грижите за бебето, дали не сте забравили нещо, и т.н. И още – често уриниране, крампи в краката, контракции на матката… Спокойно, след броени дни ще можете да гушнете причината за безсънието в ръцете си.
  • Обилен вагинален секрет. Ако секретът е белезникав и без особен мирис, не би трябвало да ви притеснява. Промяната му в цвета, неприятната миризма, паренето и сърбежът обаче са индикация за инфекция. Освен това, ако забележите кръв или слуз в течението, то това може да се дължи на падане на слузестата тапа.
  • Контракции Бракстън Хикс. В този период на бременността подготвителните контракции зачестяват, защото тялото ви се подготвя за предстоящото раждане. Ако обаче те са силно болезнени и периодично повтарящи се и са съпроводени със силни болки в таза и изтичане на течност от вагината, може да са знак за започващо раждане.

 

Как се променя тялото

През този месец големината на корема и килограмите няма да претърпят съществена промяна. Очаква се да качвате максимум по 500 г седмично. Но това е строго индивидуално. Някои бременни в късната бременност губят апетит и не добавят повече килограми до термина.

Ултразвук

Най-вероятно бебето вече е в т.нар. главично предлежание, т.е. с главата надолу, в готовност за раждане. Има обаче и много случаи, в които то продължава да се върти и да се намества почти до самото раждане. На този етап все още има шансове да се обърне, но за това най-добре може да ви консултира вашият лекар. В 36-а гестационна седмица бебето вече е почти готово за старт в живота – всичките му органи и системи работят, а костите и хрущялите му все още са меки, за осигурят по-лесно минаване през родовия канал. Пространството в матката става все по-тясно, поради което движенията му са по-умерени.

В последния месец на бременността ще ви бъде направен подробен гинекологичен преглед, по време на който ще бъде определена позицията на плода. Оценката на състоянието на плода продължава да се прави чрез т.нар. биофизикален профил. Методът включва ултразвуково изследване на пет показателя – дихателни движения на плода, активност, мускулен тонус, амниотична течност, сърдечен ритъм. Те се оценяват като нормални или с отклонение. В последния месец на бременността се препоръчва изследването да се извършва всяка седмица.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре