Сега четеш
37 гестационна седмица

37 гестационна седмица

Ставате посреднощ и започвате да подреждате шкафовете, да миете пода или да перете пердетата. Познато ли ви е? Това състояние е нещо абсолютно нормално за този етап на бременността, като този силен порив за подреждане, почистване и домакинстване е познат като „инстинкт за гнездене“. Така че не си мислете, че почвате да полудявате, просто с наближаването на термина искате всичко да бъде в пълна готовност за новия член на семейството.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е с големината на пъпеш – тежи около 2800 г, а дължината му е около 48 см.

Симптоми

Някои от симптомите на бременността през този месец могат да бъдат объркани с признаци на раждане:

  • Зацапване по бельото. Може да се дължи на промени в шийката на матката. Около 20 дена преди раждането организмът започва да подготвя маточната шийка за процеса на раждане – тя става по-разтеглива, постепенно се разширява, размеква и скъсява, тоест, подготвя се за раждането. Тя става много по-чувствителна, така че дори правенето на секс също може да предизвика леко кървене. Ако обаче забележите по-обилно кървене, придружено от болки в корема, консултирайте се с вашия лекар. Вагиналното кървене може да е знак за проблем с плацентата.
  • Обилен вагинален секрет. Няколко седмици преди раждането вагиналният секрет може да се увеличи – ако е белезникав и без мирис, това не би трябвало дави притеснява. Промяната в цвета, неприятната миризма, паренето и сърбежът обаче може да са знак за инфекция.
  • Болки в таза. Поради спускането на плода в таза може да усещате напрежение и болка в тази област, както и чести позиви за уриниране поради силния натиск върху пикочния мехур.
  • Контракции Бракстън Хикс. В този период на бременността подготвителните контракции зачестяват, защото тялото ви се подготвя за предстоящото раждане. Ако обаче те са силно болезнени и периодично повтарящи се и са съпроводени със силни болки в таза и изтичане на течност от вагината, може да са знак за започващо раждане.
  • Гадене, диария, повръщане. Консултирайте тези симптоми с наблюдаващия бременността ви лекар, за да изключите евентуална вирусна инфекция или някое друго опасно състояние. В повечето случаи те са предвестници на започващо раждане.

Симптоми, че раждането започва

В 37-а гестационна седмица бебето се смята за доносено и може да се роди във всеки един момент. Ето няколко симптома, които налагат незабавно тръгване към болницата:

  • Изтичане на водите. Дори и без контракции или други признаци на започващо раждане, спукването на околоплодния мехур налага прием в родилния дом. Ако не се появят признаци на родилна дейност, то тя ще бъде предизвикана от медицинския екип обикновено посредством система с окситоцин.
  • Редовни контракции. За разлика от подготвителните, които са хаотични и краткотрайни, контракциите при раждане са болезнени и периодични. Първите контракции са с продължителност около 10-15 секунди през 30-40 минути. Постепенно времето между тях се скъсява и стават през 4-5 минути. С всяка следваща контракция матката изтласква бебето към родовия канал.
  • Пронизваща болка в кръста. Ако усещате постоянна болка ниско в корема и кръста, която се засилва и става все по-болезнена, в комбинация с периодични и не спиращи контракции, време е да поемете към родилния дом.

Ултразвук

Поздравления! През 37-а гестационна седмица бебето е вече официално доносено! Това означава, че може да родите всеки момент. За съжаление, колкото повече се забави раждането, толкова мястото в матката става по-малко, което намалява движенията на бебето, просто защото вече му е прекалено тясно. Бебето продължава усилено да тренира за големия старт, като прави вдишвания, смуче си палеца и т.н.

Записът на сърдечните тонове на плода се извършва всяка седмица. В последния месец на бременността ще ви бъде направен подробен гинекологичен преглед, който ще определи позицията на плода. Освен това се извършват и други изследвания – микробиология на влагалищен секрет, пълна кръвна картина, урина, преглед при кардиолог и анестезиолог с попълване на съответните въпросници, документи и информирани съгласия относно предстоящото раждане; ако е планувано раждането да бъде чрез цезарово сечение се планира датата за извършване на операцията.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
6
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре