Сега четеш
38 гестационна седмица

38 гестационна седмица

В 38-а гестационна седмица бебето се смята за доносено, готово за живот извън утробата и родено на термин. Това е може би най-вълнуващият етап от цялата бременност, тъй като малкото човече може да се появи на бял свят във всеки един момент. Със сигурност бременността все повече ви тежи и нямате търпение да гушнете вашето 9-месечно приключение, но бебето знае кога е точният момент. Затова не бързайте и помнете, че всеки ден в повече в корема на мама е важен, защото бебето продължава да се развива и расте (за преносена се води бременността след 42-а гестационна седмица).

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е голямо колкото диня – тежи около 3000 г и е дълго около 49 см.

Симптоми

Симптомите в този етап на бременността са свързани основно с подготовката на тялото ви за предстоящото раждане:

  • Контракции Бракстън Хикс. В този период на бременността подготвителните контракции зачестяват, защото тялото ви се подготвя за предстоящото раждане. Ако обаче те са силно болезнени и периодично повтарящи се и са съпроводени със силни болки в таза и изтичане на течност от вагината, може да са знак за започващо раждане.
  • Проблеми със съня. В края на бременността проблемът с безсънието става все по-силен. В главата ви се въртят хиляди мисли – всичко ли ще бъде наред, как ще се грижите за бебето, дали не сте забравили нещо, и т.н. И още – често уриниране, крампи в краката, контракции на матката… Спокойно, след броени дни ще можете да гушнете причината за безсънието в ръцете си.
  • Обилен вагинален секрет. В дните преди раждането вагиналният секрет може да се увеличи – ако е белезникав и без мирис, това не би трябвало дави притеснява. Промяната в цвета, неприятната миризма, паренето и сърбежът обаче може да са знак за инфекция. Освен това, ако забележите кръв или слуз в течението, то това може за означава падане на слузестата тапа, което е симптом на скорошно раждане.
  • Чести позиви за уриниране. Бебето е все по-голямо и притиска почти всички вътрешни органи, освен това се е придвижило надолу, с което натискът върху пикочния мехур става още по-осезаем.
  • Безпокойство. Напрежението от наближаващия термин вероятно ви прави нервна. Недостатъчният сън, умората и хилядите мисли, въртящи се в главата ви, влияят на настроението ви и ви правят тревожна и разсеяна. Почивайте достатъчно и се разсейвайте с любими занимания.

Симптоми, че раждането започва

В 38-а гестационна седмица бебето се смята за доносено и може да се роди във всеки един момент. Ето няколко симптома, които налагат незабавно тръгване към болницата:

  • Изтичане на водите. Дори и без контракции или други признаци на започващо раждане, спукването на околоплодния мехур налага прием в родилния дом. Ако не се появят признаци на родилна дейност, то тя ще бъде предизвикана от медицинския екип обикновено посредством система с окситоцин.
  • Редовни контракции. За разлика от подготвителните, които са хаотични и краткотрайни, контракциите при раждане са болезнени и периодични. Първите контракции са с продължителност около 10-15 секунди през 30-40 минути. Постепенно времето между тях се скъсява и стават през 4-5 минути. С всяка следваща контракция матката изтласква бебето към родовия канал.
  • Пронизваща болка в кръста. Ако усещате постоянна болка ниско в корема и кръста, която се засилва и става все по-болезнена, в комбинация с периодични и не спиращи контракции, време е да поемете към родилния дом.

Ултразвук

През 38-а гестационна седмица от бременността развитието на плода е завършено, а бебето дооформя някои дребни детайли като например предстоящо дишане – в дробовете се произвежда вещество, което пречи на алвеолите в дробовете му да се залепят една за  друга, след този процес ще започне същинското дишане. Бебето продължава да добавя мазнини и кожата му вече не е прозрачна. Мъничето изпълва цялата маточна кухина и мястото му за свободни движения е силно ограничено. Въпреки това трябва да усещате ежедневно движенията му.

В последния месец на бременността ще ви бъде направен подробен гинекологичен преглед, който ще определи позицията на плода. Освен това се извършват и други изследвания – микробиология на влагалищен секрет, пълна кръвна картина, урина, преглед при кардиолог и анестезиолог с попълване на съответните въпросници, документи и информирани съгласия относно предстоящото раждане; ако е планирано раждането да бъде чрез цезарово сечение се планира датата за извършване на операцията.

Провежда се и т.нар. биофизикален профил, който изследва и оценява състоянието на бебето по 5 показателя – дихателни движения на плода, активност, мускулен тонус, амниотична течност, сърдечен ритъм.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
2
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре