Сега четеш
40 гестационна седмица

40 гестационна седмица

Теоретично бременността продължава 40 гестационни седмици, тоест, тази седмица бременността ви приключва. На практика обаче някои бебета не са на същото мнение и избират да се родят по-късно, когато те се чувстват готови. С преминаване на термина, наблюдаващият бременността ви акушер-гинеколог ще следи стриктно състоянието на бебето и ще вземе решение относно това кога и как (чрез система с окситоцин, спукване на оклоплодния мехур или простагландини) да предизвика раждането.

40-а гестационна седмица на бременността може да бъде доста натоварваща психически поради постоянното очакване раждането да се случи. Опитайте се да не се стресирате, остава наистина съвсем мъничко…

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е голямо колкото тиква, с дължина приблизително 51 см и тегло около 3500 г.

Симптоми

Симптомите, разбира се, продължават до момента на раждането :

  • Крампи на краката. Може да се помогнете с леки масажи и разтягания на прасеца и подбедрицата.
  • Болки в таза. Поради спускането на плода в таза усещате напрежение и болка в тази област, както и чести позиви за уриниране.
  • Проблеми със съня. В края на бременността проблемът с безсънието става все по-силен. В главата ви се въртят хиляди мисли – всичко ли ще бъде наред, как ще се грижите за бебето, дали не сте забравили нещо, и т.н. И още – често уриниране, крампи в краката, контракции на матката… Спокойно, след броени дни ще можете да гушнете причината за безсънието в ръцете си.
  • Умора. Няма как – резултат е от всички останали симптоми и от напрежението, свързано с предстоящото раждане. Още малко търпение!
  • Контракции Бракстън Хикс. Подготвителните контракции стават все по-чести и по-болезнени. Ще разберете, че са истинските, когато ги усетите все по-силни, появяващи се с определен ритъм и скъсяващо се време между тях.

Симптоми, че раждането започва

В 40-а гестационна седмица бебето може да се роди във всеки един момент. Ето няколко симптома, които налагат незабавно тръгване към болницата:

  • Изтичане на водите. Дори и без контракции или други признаци на започващо раждане, спукването на околоплодния мехур налага прием в родилния дом. Ако не се появят признаци на родилна дейност, то тя ще бъде предизвикана от медицинския екип обикновено посредством система с окситоцин.
  • Редовни контракции. За разлика от подготвителните, които са хаотични и краткотрайни, контракциите при раждане са болезнени и периодични. Първите контракции са с продължителност около 10-15 секунди през 30-40 минути. Постепенно времето между тях се скъсява и стават през 4-5 минути. С всяка следваща контракция матката изтласква бебето към родовия канал.
  • Пронизваща болка в кръста. Ако усещате постоянна болка ниско в корема и кръста, която се засилва и става все по-болезнена, в комбинация с периодични и не спиращи контракции, време е да поемете към родилния дом.

Ултразвук

Вашето бебе е напълно развито и доусъвършенства някои дребни детайли. Продължава да натрупва мастна тъкан, растат му косата и ноктите (много бебенца се раждат одраскани по лицето). Изпълва цялата маточна кухина и пространството му за свободни движения е силно ограничено, поради което усещате движенията му не така резки.

В този период не ви остава нищо друго освен да посещавате лекаря си всяка седмица за обичайните прегледи и наблюдения на бременността и да очаквате появата на вашето бебе.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре