Сега четеш
5 гестационна седмица

5 гестационна седмица

Поздравления и добре дошли в клуба на бременните! Повечето жени разбират за бременността си именно през тази седмица – след като сте си мислили, че цикълът ви закъснява, най-накрая вероятно ви е просветнало и сте решили да направите тест за бременност. Освен това най-вероятно вече са се появили и първите неразположения – болезнени гърди, гадене и умора. Те са предизвикани от същите тези хормони, които тестът ви за бременност е открил, за да отчете положителния резултат.

Колко голямо е вашето бебе

В тази седмица големината на бебето е с размерите на зрънце черен пипер, почти 2 мм дълго е и продължава да расте с бързи темпове. От тази седмица докъм 12-та гестационна седмица ембрионът влиза в изключително важна фаза от своето развитие и е от първостепенно значение да избягвате всякакви вредни навици. През следващата седмица вашето бебе почти ще удвои размера си!

Симптоми

Симптомите, които изпитвате тази седмица, са само началото на редицата промени, през които тялото ви ще премине през следващите осем месеца. Много жени споделят, че първият триместър е най-труден и че впоследствие гаденето, повръщането или прилошаването намаляват или дори напълно изчезват.  И така, какво да очаквате през тази седмица от бременността:

  • Болезнени гърди. Болезнените гърди са всъщност един от първите симптоми на бременността и са нещо съвсем нормално, така че повод за притеснение няма.
  • Сутрешно гадене. Така нареченото сутрешно гадене, всъщност може да се случи по всяко време на деня. Имайте предвид, че ако сте бременна с близнаци, то може да бъде и по-силно изявено. Използвайте различни стратегии, за да се справите с него. Хапвайте често и по малко, винаги разполагайте слеки закуски, близалки или бисквити, които да хапнете, избягвайте мазните и тежки храни…
  • Умора. Нормално е да искате да полегнете или направо да поспите по всяко едно време на деня. Ако имате възможност, почивайте по-често, правете леки упражнения, хапвайте често и по малко, така че да не губите енергия.
  • Чести позиви за уриниране. Може би забелязвате, че имате желание да посещавате тоалетната по-често – това е нормално, защото бъбреците ви са започнали леко да се разширяват.
  • Спазми. В този период спазмите и болките ниско в корема могат да бъдат знак, че ембрионът се е имплантирал добре в лигавицата на матката. Или пък, че матката се разширява и разтяга връзките. Ако обаче спазмите са тежки или болезнени, консултирайте се с вашия лекар, за да се уверите, че не става дума за някакъв проблем.
  • Зацапване. Когато сте в 5-та гестационна седмица зацапването по бельото може да изглежда страшно, но имайте предвид, че това е нормално и обикновено е знак за имплантирането на ембриона в матката. Може да имате леки зацапвания и след секс, тъй като сега шийката на матката е по-чувствителна. Ако обаче имате по-обилно кървене, свържете се с вашия лекар за консултация.

Ако не изпитвате никой от гореизброените симптоми, не се притеснявайте, това също е нормално. Вие просто сте сред тези късметлийки, които споделят, че в тази седмица от бременността не са усещали никакви неприятни симптоми.

Как се променя тялото

Въпреки, че може би се чувствате леко подута, през тази седмица коремът ви изглежда все още непроменен. Може вече да сте качили половин-един килограм или пък обратното – сутрешното гадене и прилошаване да са убили апетита ви и да се притеснявате, че ще отслабнете. Всички тези сценарии са абсолютно нормални и в реда на нещата! Бременността при всяка жена протича различно, а промените в тялото са строго индивидуални.

Вероятно вече се замисляте колко килограма ще качите през бременността, но нека това не ви затормозява. Имайте предвид обаче, че лекарите препоръчват през първия триместър качените килограми да не са повече от 5 кг. Ако имате притеснения, свързани с вашите килограми, обсъдете с вашия лекар какъв хранителен режим да спазвате, съобразно здравословното ви състояние и настоящите ви килограми. Ето какви най-общо са препоръките в зависимост от килограмите:

Ако сте слаба и с килограми под нормата: Препоръчителното общо наддаване за цялата бременност трябва да бъде между 12 до 18 кг.

Ако сте със средно тегло, в нормата: Препоръчителното общо наддаване на тегло за цялата бременност е от 11 до 16 кг.

Ако сте с наднормено тегло: Препоръчителното общо наддаване на тегло през бременността е от 7 до 11 кг.

Ако сте със затлъстяване: Препоръчителното общо наддаване на тегло през бременността е от 5 до 9 кг.

Ако сте бременна с близнаци: Препоръчителното общо наддаване на тегло през бременността е от 17 до 22 кг.

Ултразвук

През тази седмица ембрионът изглежда като малка попова лъжичка, но вече започват да се образува основните органи като сърце, стомах, черен дроб и бъбреци, както и да се формират централната нервна система, кръвоносната и храносмилателната системи.

По време на ултразвука през 5-та гестационна седмица лекарят ще измери дължината на ембриона, което ще прави и при всеки следващ преглед, а също така и ще потвърди наличието на сърдечен ритъм. Ще определи в коя гестационна седмица сте и ще определи вашия термин – датата на раждане на бебето.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре