Сега четеш
5 причини да заведете детето на море

5 причини да заведете детето на море

С какво морската вода е полезна за детския организъм? Още древните гърци са били убедени в лечебната сила на морето, а през 18 век все повече започва да се говори за таласотерапията (лечение с морска вода). Английският лекар Ричард Ръсел пръв написва дисертация, в която отбелязва целебните свойства на морската вода, къпането в нея, разходките край морския бряг и ползите от използването на морските продукти в менюто. В последствие някои теории получават и своето научно потвърждение. Така например е доказано, че морката вода по своя състав е близка до кръвта. По време на къпане в морето йоните от натрий, йод, хлор, магнезий, калий, бром проникват в човешкото тяло и възстановяват състава на кръвната плазма.

И така, ето ползите от морето, ако разбира се, го използвате разумно и с мярка.

1.Закаляване

Температурата на водата в морето е по-ниска от тази на тялото. При потапяне в морската вода кръвоносните съдове се стесняват, кръвта тече към вътрешните органи и тъкани, сърдечната честота се увеличава и дишането става по-дълбоко. Закаляването се осъществява всъщност чрез тази „гимнастика“ за кръвоносните съдове. Също така смяната на температурата и физическите упражнения във водата по време на плуване влияят благотворно на тонуса на мускулите. Минималната температура на морската вода за къпане на детето е добре да бъде 22 градуса. Препоръчват се 2-3 къпания до 10 минути, като интервала между тях би следвало да бъде около 30 минути.

2.Профилактика на простудните заболявания

Важните микроелементи за работата на дихателната, сърдечно-съдовата, нервната и имунната система попадат в организма не само по време на къпане в морето, но и при дишане на морския въздух. При проблеми с дихателните пътища са особено полезни вдишванията на йодните пари сутрин рано, при изгрев слънце, разхождайки се край морския бряг. Дори и само 30 минути са достатъчни за активиране на имунната система.

3.Укрепване на нервната система

В морската вода има бромни соли, които помагат за облекчаване на умората, раздразнителността и тревожността. Не по-малко благотворно влияние за настроението и емоционалното състояние на детето има самата морска атмосфера: шума на вълните,  ходенето по топлия и мек пясък, въздейсвието на слънцето върху кожата и изработването на витамин Д. След къпане в морето върху тялото се образува т. нар. „солева мантия“, която продължава да въздейства върху нервните окончания и има успокояващ ефект. Ако детето няма раздразнения от морската вода, не бързайте да измивате солта от него.

 4.Нормализиране на обмяната на веществата

Плуването в морето повишава метаболизма с 16 %. Морската вода подобрява обменната функция на кожата, което на свой ред влияе добре на работата на щитовидната жлеза, надбъбречните и половите жлези.

Виж още

 5.Подобряване на физическата форма

Учените са доказали, че плуването влияе положително на растежа на детето. Също така е отличен способ за разрешаване на проблема с осанката на учениците, в резултат на тежките раници и продължителното стоене на чиновете. Различните стилове плуване развиват и укрепват мускулите.

 

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре