Сега четеш
5 правила за повече здраве през зимата

5 правила за повече здраве през зимата

В есенно-зимния период децата са по-податливи към простудни заболявания, преохлаждане, проблеми с УНГ. Именно през това време на годината детският имунитет се оказва по-уязвим пред различните вируси. Затова профилактиката и закаляването са крайно необходими, за да бъде детето здраво и през зимата.

 

1. Правилно хранене

Едно от най-важните условия за укрепване на имунитета е правилното хранене, а това значи богато на витамини, белтъчини, въглехидрати и други полезни и необходими за човека вещества.

Включвайте лука и чесъна в детското меню. Веществата, които се съдържат в тях, помагат за отделянето на интерферон, който не дава възможност на вирусите да проникват в клетките и да се размножават.

2. Повече течности

Знаете ли, че течностите способстват за отделянето на токсините от организма? А наред с това и на вирусите. Затова давайте на детето да пие колкото може повече течности – вода, чай, фрешове. Безценни в това отношение са напитките, съдържащи малини, шипки, бъз, червена боровинка и т.н., защото спомагат за увеличане на съпротивителните сили на организма.

3. Избягвайте места с много хора

Опасността от вирусни заболявания е много голяма, особено по време на епидемия. Тогава избягвайте местата, където се събират много хора. А у дома не забравяйте да проветрявате редовно, дори и когато е студено.

4. Спазване на лична хигиена

Напомняйте на децата за необходимостта да си мият ръцете редовно с топла вода и сапун. Чрез мръсните ръце се предават повече от 80% от бактериите.

Виж още

5. Разходки на свеж въздух

Не пропускайте разходките навън. Чистият  прохладен въздух повишава защитните сили на организма, активира нервната система, ободрява и повишава жизнения тонус. Важно е детето да бъде облечено подходящо (с удобни и топли дрехи, които не възпрепятстват движението), обувките да са леки, топли и  непромокаеми.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре