Сега четеш
8 гестационна седмица

8 гестационна седмица

Макар че вероятно все още не ви личи, че сте бременна, вече би трябвало да сте свикнали с голямата новина и с нетърпение да очаквате следващите вълнуващи месеци. Много от жените правят първия си консултация с акушер-гинеколога именно в 8-та седмица. При това посещение ще ви бъдат назначени необходимите изследвания и ултразвук, който ще установи сърдечната дейност на плода – за първи път ще чуете и видите сърчицето на вашето бебенце!, ще бъде определен и вероятният термин на раждане.

Колко голямо е вашето бебе

През тази седмица бебето е с големината на малинка и тежи около 1 г, а дължината му е около 16 мм и ще продължи с бързи темпове да нараства с около мм всеки ден.

Симптоми

Чудите се откъде и какво ви мирише? Вероятно всичко и отвсякъде! В момента хормоните ви бушуват с пълна сила, което ви дава почти свръхчовешко обоняние, което не сте и подозирала до момента. През тази седмица от бременността обичайните симптоми са:

  • Болезнени гърди. Може да ги усещате болезнени, по-големи и по-тежки. Вените стават по-видими под кожата, защото се разширяват, за да поемат увеличения кръвоток. Зърната се уголемяват. Гърдите ви се подготвят за кърмене още отсега.
  • Умора. Вероятно имате желание да спите през целия ден. Това е така отново заради хормоните. Освен това, за да осигури нужните хранителни вещества на плода, количеството на циркулиращия кръвен обем нараства, а всички органи и системи в организма започват да работят по-усилено. Също така най-вероятно кръвното ви налягане и нивата на кръвната ви захар са по-ниски, отколкото преди бременността. Всичко това допринася за умората. Послушайте тялото си и почивайте повече!
  • Сутрешно гадене. Гаденето може да бъде наистина силно през тази седмица. Приемайте повече течности и хапвайте често и по малко. Избягвайте храните, които ви дразнят с миризмата или вида си.
  • Засилено обоняние. Сутрешното гадене често върви комплект с друг симптом – обостреното обоняние. Носът ви е станал супер чувствителен и усеща всякакви миризми, които преди това не сте забелязвали. А това може да предизвика гадене, така че се опитвайте да избягвате миризмите, към които сте станала чувствителна.
  • Спазми. Леките болки и спазми в корема през тази седмица са нормални. Те могат да се дължат на разтягащите се връзки в корема ви, тъй като матката ви се разширява. Ако обаче са необичайно силни, консултирайте се с наблюдаващия ви лекар.
  • Запек. Запекът по време на бременност засяга около 50% от жените. За да се справите с него, приемайте повече течности, консумирайте храни, богати на фибри, яжте повече плодове и зеленчуци, разхождайте се. Ако въпреки това няма подобрение във вашето състояние, консултирайте се с вашия лекар относно приема на подходящи медикаменти.
  • Странни сънища. Може да ви се стори, че това е странен симптом, но се среща често при бременните жени. Не е ясно защо се случва, но със сигурност отчасти се дължи на всичките нови мисли и тревоги, които се въртят в главата ви.
  • Зацапване. Може да бъде тревожен симптом, ако е обилно или придружено от силна болка. Но има и други причини за появата на зацапванията по бельото през първия триместър, включително и при секс – шийката на матката е по-чувствителна през бременността. Уведомете вашия лекар за това.

Ако се чувствате дискомфортно и всички по-горе симптоми ви карат да се чувствате отпаднала и уморена, това е, защото тялото ви все още се адаптира към хормоналните промени, свързани с бременността. В момента цялата енергия на тялото ви е насочена да задоволи нуждите на растящото в корема ви бебче. Дайте си време, почивайте повече, мислете позитивно!

Как се променя тялото

Чудите се как трябва да изглежда коремът ви през тази седмица? Може вече да си личи, а може и не – всичко е строго индивидуално. Това е така, защото всяка майка и бебе са различни. През втория триместър наблюдаващият ви лекар ще започне да измерва обиколката на корема, но за момента това не е нужно. Не забравяйте, че за първия триместър здравословното наддаване на тегло е около 1 до 5 кг. Ако сте имали по-често гадене и повръщане, може да не сте качила и килограм, но това не е проблем.

Ултразвук

На ултразвуковия преглед ще видите и чуете сърчицето на вашето бебе, което бие с около 130-150 удара в минута. Ще видите още, че то се движи активно – свива и разгъва ръце и крачета. През тази седмица пръстчетата на ръцете и краката започват да се удължават, макар че все още са свързани с ципа. Опашката на ембриона изчезва, а тялото започва да се изправя. Продължава да се развива нервната система, а бебето вече си има и пол, въпреки че все още е трудно да бъде определен.

Ако това е първата ви консултация с вашия лекар, ще ви бъдат назначени някои изследвания – цитонамазка, кръв, урина. Ще ви бъдат измерени кръвното налягане и теглото. Важно е да изследвате каква кръвна група сте и какъв е резус-факторът – това се прави с цел избягване на имунологичен конфликт между майката и плода, ако майката е с отрицателен резус-фактор.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре