Сега четеш
9 гестационна седмица

9 гестационна седмица

Сега, когато първите вълнения около новината, че сте бременна, постепенно отшумяват, вероятно се замисляте за това как ще се промени животът ви, след като детето се роди. Мислите за това как ще съобщите на шефа си и на приятелите си, как ще са ви необходими повече финанси, как ще се променят отношенията с партньора ви… Съвсем в реда на нещата е да се вълнувате от всичко това, но помнете, че всичко се нарежда някак от само себе си и че най-важното в момента е да се грижите за себе си и за растящото в корема ви бебче.

Колко голямо е вашето бебе

В тази седмица бебето е с размера на череша, тежи около 2 гр, а дължината му е около 2 см, всеки ден продължава да расте с бързи темпове.

Симптоми

В момента хормонът на бременността НCG бушува в тялото ви с най-голяма сила. Именно това е причината през тази седмица някои от симптомите да са доста по-силно проявени. Имайте търпение – само още няколко седмици, когато хормоналните нива се изравнят, ще се чувствате много по-добре. Ето и най-честите симптоми за този етап от бременността:

  • Промени в настроението. Тъй като хормоните бушуват у вас, а и поради факта, че ви се гади и повръща, може да се окаже доста трудно да контролирате емоциите си. Затова забавете обичайното си темпо, правете чести почивки – за сън, за медитация, за йога, и се постарайте да избягвате стресовите ситуации.
  • Сутрешно гадене. 80% от бременните жени страдат от този симптом в различна форма. За съжаление той може да се прояви не само сутрин, но и по всяко време на деня. А ако сте бременна с близнаци, е още по-силно изразен. Хапвайте по малко, но често, приемайте повече течности, избягвайте тежките храни, не допускайте да прегладнеете, почивайте си повече… Още малко търпение и всичко ще отмине!
  • Често уриниране. Матката се разширява и поради увеличения приток на кръв към тазовата област може да се появят чести позиви за уриниране. Не позволявайте това да намали приема на течности – приемайте достатъчно течности, независимо колко често ще се налага да посетите тоалетната.
  • Умора. Докато хормоните ви „работят извънредно“ и всички системи и органи във вашето тяло са насочени към развитието на бебето, най-вероятно се чувствате отпаднала и уморена през целия ден. Ако имате възможност, лягайте по-често и си почивайте повече. И не се притеснявайте – през втория триместър ще си върнете част от енергията.
  • Запушен нос. Бременността може да предизвика повишено слузоотделяне, така че приемете това за част от обичайните неразположения. Разбира се, трябва да изключите възможността от алергична реакция или вирусно заболяване.
  • Главоболие. Отново са виновни хормоните! Почивайте повече, за да облекчите състоянието, използвайте студен компрес. Ако главоболието е по-силно, обсъдете с вашия лекар възможността за прием на медикаменти.

Как се променя тялото

Вероятно вече трудно закопчавате отеснелите си джинси. Матката се разширява, за да направи място на растящото с бързи темпове бебе. Всъщност, тя почти е удвоила размера си. Ако докоснете корема си ниско долу, вероятно ще го усетите по-стегнат и твърд – това е матката. Постепенно бременността ви започва да личи!

Наддаването на тегло през бременността е строго индивидуално и много зависи от килограмите ви по принцип. Ако поддържате килограми в нормата, препоръчителното общо наддаване за цялата бременност е около 11 до 16 кг.  Ако сте бременна с близнаци – от 17 до 22 кг. Доста бременни жени, страдащи от силно гадене и повръщане в ранната бременност, не наддават на килограми, дори може да отслабнат. Въпреки че в тези случаи това е нормално, задължително го обсъдете с наблюдаващия ви лекар, за да бъде изключен друг проблем.

Има бременни жени, които трудно овладяват повръщането в първите месеци на бременността. Това може да бъде опасно, тъй като може да доведе до дехидратация. По преценка на лекаря могат да бъдат назначени прием на медикаменти или болнично лечение на този проблем.

Ултразвук

Ултразвуковият преглед в този момент има за цел да локализира плода и да потвърди, че бременността е маточна. Лекарят ще ви покаже гестационния сак, както и ще видите и чуете туптящото сърце на твоето бебе. В 9-та седмица от бременността ембрионът минава в следващата си фаза на развитие – феталната, през която продължава бързо да нараства, а всички органи и системи започват постепенно да функционират.

Други пренатални тестове, които можете да очаквате около 9-та гестационна седмица, са снемане на анамнеза за минали, настоящи и наследствени заболявания. Измерват се ръст, тегло, кръвно налягане. Пълна кръвна картина, урина, гинекологичен преглед за микробиология на влагалищния секрет.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре