Сега четеш
Как да активираме имунитета

Как да активираме имунитета

Всеки родител се вълнува какво може да направи, за да предпази максимално детето си от коронавируса. Ще помогнат ли витамините или имуностимулаторите? Как да активираме защитните сили на детския организъм в тази сложна ситуация, в която сме. Потърсихме отговори от д-р Кънчева.

 

Да бъдат ли родителите спокойни, че коронавирусът не засяга децата?

COVID19 е нов вирус от семейството на вирусите, причиняващи ТОРС и някои видове банални „настинки“. Предава се чрез пряк контакт със заразен човек при кашляне и кихане, чрез докосване на заразени повърхности. Симптомите са подобни на грип. Доказването му е само чрез изследване със съответните тестове.

Превантивните мерки са: миене на ръцете, респираторна хигиена, избягване на близък контакт с болни хора.

Еднa от малкото милости на разпространяващия се коронавирус е, че той оставя малките деца на практика недокоснати. Според данни на СЗО от всички регистрирани случаи в Китай само 2,4% са на заболели деца, като от тях в критично състояние са били само 0,2%. Няма съобщение за смъртни случаи на деца там. Коронавирусът се държи много по-различно от другите познати вируси. Засега няма научни доказателства защо е така. Леките симптоми при децата обаче маскират заболяването и така стават разпространители на инфекцията.

Кои са начините за повишаване на защитните сили на детския организъм?

Първо,закаляване – то трябва да става постепенно, редовно, бавно, постоянно.

Второ, ползването на имуномодулатори и имуностимулатори. Те укрепват като цяло имунната система на детския организъм, правейки я по този начин непробиваема за заболяването. Най-подходящи са природните, т.нар. фитостимулатори – алое вера, ехинацея, черен бъз, котешки нокът. Също така препарати, съдържащи цинк, селен, витамин Д.

Трето, здравословно хранене – основно пресни плодове и зеленчуци, ядки, овесени ядки, бобови продукти, риба (богата на омега 3-мастни киселини), кисело мляко, сирене, пиене на много течности (вода и натурални сокове). Ограничаване на преработените храни и полуфабрикатите.

В стремежа си родителите да предпазят децата може ли да се получи предозиране и обратен ефект от използването на витамини и имуностимулатори?

Виж още

В стремежа си да предпазят децата родителите не трябва да отиват към другата крайност – предозиране с медикаменти и витамини. Напоследък често се наблюдават хипервитаминози, особено от прекомерната употреба на витамин С – не като природен продукт, а като химическо вещество. Това води до натрупването му в бъбрека и последващо образуване на камъни там. Изключително голяма грешка са и безразборното даване на имуностимуланти и безпричинното приемане на противовирусни препарати, без наличие на симптоми.

Тъй като физическата активност е намалена в момента, а това е важно за имунитета, какво бихте посъветвали родителите?

В тази изключително трудна обстановка на социална самоизолация и карантина, сплотеността на семейството и задружните усилия могат да помогнат за по-лесното справяне със ситуацията. Например: по-големите деца могат да бъдат приобщени към някои домакински дейности – подреждане, почистване на дома, приготвяне на храната, съвместен хранителен режим… Всичко това помага в някаква степен за подобряване на физическата активност. Тя може да се повиши и с общи игри с децата, правене на физически упражнения, съвместно с тях, често проветряване на помещенията, излизане на терасата… Всичко това, макар и в минимална степен, може да компенсира намалената физическа активност и излизането на открито.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
1
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре