Сега четеш
Кои са най-честите алергени?

Кои са най-честите алергени?

През 50-те години на миналия век хората с проблеми, причинени от алергии, не са надвишавали 5% от населението на Съединените щати. Днес обаче броят им стига до 30%. В България, а и по целия свят също се наблюдава подобна тревожна тенденция. Световната здравна организация очаква в следващите десетилетия всеки трети човек на планетата да развие едно или друго алергично заболяване.

Какви са причините децата ни все по-често да страдат от алергии и каква е връзката между имунната система и алергиите разказа д-р Паола Абаджиева.

 

Кои са най-честите алергени?

Субстанциите, които могат да предизвикат ответна реакция от имунната система и съответно да се превърнат в алергени, са много и разнообразни. Все пак ето кратък списък на най-често срещаните алергени.

Полени

Полените представляват фини микроскопични частици от тичинковия прашец на цъфтящите растения. Те дразнят лигавицата на носа и очите, като предизвикват хрема, запушване и сърбеж на носа и очите. Симптомите се засилват при слънчево, сухо и ветровито време и намаляват при дъждовно.

Различните видове полени се разпространяват във въздуха през различните сезони. Дървесните полени се разпръскват в началото на пролетта – през март и април, тревните – през май, юни и юли, а житните – в края на лятото.

Домашни акари

Акарите са микроскопични паякообразни, които живеят и се размножават в домашния прах. Те се откриват също и в матраците, меките мебели, килимите, завесите, спалното бельо и дори в плюшените играчки.

Алергичните реакции към акарите са целогодишни, но в края на лятото и началото на есента се засилват.

Плесени

Плесените, освен в околната среда, във влажни местности и площи с гниещи растения, се намират и в слабо проветриви помещения като кухни, бани и мазета. При размножаването им се отделят спори, които всъщност са причинители на алергията. Най-честите прояви са кихане, сърбеж на носа и небцето, запушен нос, бистра носна секреция, зачервени и подути очи (конюнктивит). Отделянето на спори е целогодишно, като сезонността може да повлияе единствено върху количеството спори и концентрацията им във въздуха. Това означава, че алергията може да се прояви през всяко време на годината, като през по-влажните периоди тя обикновено се влошава.

Храни

До 8% от децата до тригодишна възраст и до 2% от възрастните проявяват хранителни алергии. Хранителна алергия може да предизвика подуване на устните, езика, лицето, изтръпване в устата, обриви, повръщане и диария, а в тежките случаи тя се изявява с бурна алергична реакция и анафилаксия (алергичен шок) непосредствено след приема на определена храна.

Известно е, че при 85% от кърмачетата с алергия към мляко и яйца симптомите отзвучават до около 5-годишна възраст. При алергиите към риба и фъстъци обикновено симптомите се запазват и в зряла възраст.

Насекоми

Ужилвания от насекоми (предимно пчели и оси) са предизвиквали остри и тежки алергични реакции още от дълбока древност. Реакциите при ужилване най-често са локални и бързопреходни – оток, зачервяване, сърбеж и болка. Макар и редки, по-опасни са системните реакции, които се проявяват с обрив по цялото тяло, гадене, повръщане, затруднено дишане и дори анафилактичен шок. Тези тежки алергични реакции изискват спешна медицинска помощ, както и обучение за превенция на повторни инциденти.

Животни

Виж още

Най-често срещаната алергия към животни е тази към котките. Основният алерген се отделя от космите, пърхута и слюнката на животното под формата на микроскопични частици, които попадат по мебелите, килимите, матраците, дрехите и остават активни до 20 седмици.

Симптомите на алергия към животни са многообразни – от ринит до тежка нестабилна астма, контактна уртикария и екзема.

Латекс

Естественият каучуков латекс е продукт, който се използва в направата на всевъзможни продукти – медицински изделия, домакински и болнични ръкавици, пластири, лейкопласт, балони и гумени топки, биберони на шишета и залъгалки, плажни играчки, еластични дрехи и т. н. Любопитно е, че някои гумени протеини са подобни на хранителните протеини, така че хората, които са алергични към латекс, могат да получат алергична реакция и от определени храни – банан, авокадо, кестен, киви и манго.

Симптомите на алергията към латекс варират от бързо появяващи се обриви, сърбеж и отоци на мястото на контакта, до сериозни системни реакции като астма и анафилаксия.

Лекарства

Лекарствената алергия представлява реакция на имунната система спрямо даден лекарствен препарат, който от своя страна съдържа активно вещество – лекарствено вещество, и помощни неактивни съставки (оцветители, подобрители на вкуса и др.). Реакция на свръхчувствителност може да се оключи към всяко едно от тях, но най-често това е основната съставка.

При 80% от случаите медикаментозната алергия се изразява в обрив по кожата, т. нар. екзантем. Често започва с поява на червени петна по ръцете и краката, които в по-късен етап се разпространяват и по торса. Те са свързани и с много силен сърбеж. Понякога, но в много редки случаи, се стига до бърза реакция на свръхчувствителност, която може да доведе до анафилактичен шок.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре