Хранителна алергия или непоносимост към храни?
алерголог Клиника по алергология, УМБАЛ „Александровска“
Често терминът хранителна алергия се използва неправилно и за други прояви на странични реакции към хранителните добавки. За алергия към определена храна (като мляко, яйца, риба, фъстъци) може да се говори единствено когато след консумация й се появяват симптоми, резултат от образуваните специфични антитела (имуноглобулини Е). Именно наличието на тези антитела се доказва с провеждане на кожни и/или кръвни тестове.
Хранителната непоносимост няма връзка с имунната реакция. Тя се появява, когато в организма има недостиг на някои храносмилателни ензими и най-често води до стомашно-чревни проблеми, болка в стомаха, газове, разстройство, подуване и т. н.
Можем да различим тези две състояния най-вече по симптомите и количеството храна, предизвикваща реакцията на тялото. Ако детето ви има алергия към млякото, дори една глътка може да предизвика реакция. При непоносимостта то ще получи стомашно-чревни симптоми, след като е изпило обилно количество мляко.
Витамин Д пази от алергии
Напоследък много изследвания доказват връзката между дефицита на витамин Д и отключването на състояния като атопичен дерматит, хранителна и респираторна алергия, астма. Бе установено, че всяка тъкан в човешкото тяло има рецептори за витамин Д, който е отговорен не само за изграждането на костната структура, но като хормон участва в поддържането на имунологичното равновесие и влияе върху риска от развитие на алергия.