Сега четеш
Алергиите и децата

Алергиите и децата

Алергията е защитна реакция на организма спрямо безобидни агенти от околната среда, които, попадайки в организма, се разпознават като заплаха за него. В резултат на това имунната система реагира и започва да произвежда специфични антитела, чието действие предизвиква реакция на свърхчувствителност след повторна среща с алергените. За съжаление, според редица изследвания, броят на децата, страдащи от алергии, постоянно се увеличава. Кои са причините за това и можем ли да предпазим по някакъв начин най-малките, попитахме д-р Валериева.

 

Нараства ли процента на деца, страдащи от алергии? От какви алергии най-често страдат децата и кои са причините?

Определено честотата на алергичните заболявания нараства и тази тенденция е много ясно представена в педиатричната популация. Най-честата хронична болест в детската възраст е бронхиалната астма, която може да се причисли към групата на т.нар. респираторна алергия. Трудно е да се цитира точна статистика за страдащите от алергии, но е известно, че честотата на бронхиалната астма е около 9% за общата популация, като този процент е по-голям сред децата. Към респираторните алергии спадат също така алергията към микрокърлежи на домашния прах, полени, плесени, домашни любимци, като проявите са свързани с наличието на следните симптоми – често запушване и секрет от носа, сърбеж и пристъпно кихане и/или пристъпен задух, „свиркащо” дишане. Една от най-честите причини за тези алергии са микрокърлежите на домашния прах.

Имат ли сезонност алергиите? Кои алергии са характерни за пролетта?

Астмата, алергичният ринит и/или риноконюнктивитът се наблюдават целогодишно, макар че при някои пациенти проявите са сезонни. Целогодишни алергени, които оказват влияние без значение на сезона, са микрокърлежите на домашния прах, плесените и алергията към домашни любимци. За други алергени е характерна строга сезонна последователност, както при поленовата алергията (т.нар. полиноза). Най-рано през пролетта започват да цъфтят дърветата – това е първият алерген, с който предразположените към алергии имат контакт. В края на април и следващите месеци – май и юни, причина за алергии обичайно са тревните полени. В края на лятото започват да отделят своите полени и плевелите, например амброзия и пелин.

Израстват ли се алергиите?

Терминът „израстване на алергиите“ е широко популярен, макар и не съвсем точен. Относно бронхиалната астма може да се каже, че при някои пациенти може да настъпи спонтанна ремисия през юношеството. Това се случва малко по-често при момчетата, например.

Когато говорим за алергиите в детска възраст, удачно е да кажем, че при някои деца има тенденция за т.нар. атопичен марш. Най-често този „марш“ започва в първите месеци след раждането на бебето с проява на атопичен дерматит, след което може да има проблеми със захранването (алегрия към белтъка на кравето мляко или други храни), малко по-късно може да се прояви епизодичен бронхоспазъм, най-често на фона на вирусни инфекции, и може би последно в „алергичния марш“ се изявява алергичният ринит (сезонен или целогодишен). Като цяло това са проявите на атопичния марш – атопичен дерматит, хранителна алергия, бронхиална астма и алергичен ринит.

Как да предпазим децата?

Виж още

• За превенция можем да говорим още от пренаталното развитие на детето. Има проучвания, че даването на пробиотици на бъдещата майка по време на бременността може да има благоприятен ефект върху изграждането на една добра имунна система при новороденото бебе. Пробиотците обогатяват микробиома на детето, оказвайки редица благоприятни ефекти в детската възраст, което се разглежда в множество съвременни изследвания.

• Кожата е най-големият орган, който е входната врата за „допускане” на алергените за контакт с имунната система на детето. Нарушаването на целостта на тази кожна бариера става предпоставка за възникване на т.нар. сенсибилизация. Ето защо грижата за кожата и използването на подходящи козметични средства е от водещо значение за поддържане на интактен водно-липиден слой и здрава кожа при децата.

• Понякога препоръчваме предразположените деца да не се излагат на „агресивни” алергени. Относно домашните любимци, например, казваме, че котката не е най-добрият вариант за домашен любимец в такова семейство. Разбира се, това не означава да лишаваме детето от домашен любимец. Опитваме да обсъдим внимателно кой може да бъде най-благоприятният вариант за всеки отделен случай или да предложим алергенна имунотерапия, ако вече има възникнали симптоми на алергия.

• Хубаво е децата да живеят максимално близо до природата – препоръчваме дълги разходки в парка или на планина, игра в почвата, градински занимания. Хубаво е и когато сме у дома, да се радваме на по-чист въздух – често да проветряваме помещенията, където играе детето. Напоследък добиват популярност и пречиствателите за въздуха у дома. Качествените уреди могат да намалят количеството на алергените в домашна среда, както и да неутрализират химически замърсители във въздуха. Уредите за пречистване на въздуха могат да бъдат от различен клас и някои отговарят на сериозни изисквания, които се използват при климатизация на специфични съоръжения, каквито са например самолетите. При правилна употреба филтрират въздуха в дома и намаляват замърсителите в него, с което подобряват неговото качество и безопасност. Дали това е от най-голямо значение за детето с алергии, може да има спорни мнения, защото алергията обичайно има генетична предразположеност и самостоятелно пречиствателите на въздуха не биха се справили с този проблем, но може да се каже, че намаляването на концентрацията на определени алергени може да има облекчаващ ефект върху симптомите на пациентите. Затова уредите за пречистване на въздуха у дома могат да бъдат включени в мерките при комплексния подход в борбата с респираторната алергия.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
1
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре